Craig Wright 5 milliárd dollárt követel a Bitcoin fejlesztőitől

Egy tegnap közzétett dokumentum szerint az Ontier LLP nevű ügyvédi iroda eljárást indított Craig Wright nevében és nagyjából 4,95 milliárd dollár értékű BTC-t követel a Bitcoin fejlesztőitől.

Az iroda arra szólította fel a BTC, BCH, BCH ABC és BSV fejlesztőit, hogy tegyék lehetővé Craig Wright Tulip Trading Limited (TTL) nevű vállalatának azt, hogy hozzáférhessen közel 5 milliárd dollárnyi Bitcoinhoz, mivel Wright, mint feltaláló ezen kriptovaluták jogos tulajdonosa. Az ausztrál vállalkozó ügyvédei azt állítják, hogy Wright laptopját 2020 februárjában feltörték és elloptak két elvileg hozzá tartozó privát kulcsot.

Na de ez hogyan kivitelezhető?

“2020 februárjában Dr. Wright személyi számítógépét feltörték ismeretlen személyek, és két olyan tárca privát kulcsait lopták el, amelyek jelentős mennyiségű, a Tulip Trading Limited tulajdonát képező bitcoint tartalmaztak” – állította az Ontier.

Az ügyvédek azzal érveltek, hogy a Bitcoin, a Bitcoin Cash, a Bitcoin Cash ABC és a Bitcoin SV fejlesztőinek mindent meg kell tenniük azért, hogy az ellopott kriptovalutákat visszaszolgáltassák a jogos tulajdonosának, „a saját blokkláncaik feletti magas szintű befolyás és ellenőrzés eredményeként.”

Ironikus módon Wright a Bitcoin SV egyik legnagyobb híve, és rendszerint azt bizonygatja, hogy a BSV az igazi Bitcoin – de ez nem akadályozta meg az ügyvédeket abban, hogy a BSV fejlesztőire is rászálljanak.

Az ügyvédi iroda azt is állította, hogy amennyiben nem tesznek eleget Wright követeléseinek “az jelentős következményekkel jár majd a többi felhasználóra és a Bitcoin működésére nézve is”.

Paul Ferguson, az Ontier LLP partnere úgy fogalmazott az üggyel kapcsolatban: „Jogi kötelezettségek terhelik azokat, akik fejlesztik és ellenőrzik a Bitcoint. A lopás áldozataként a Tulip Trading arra törekszik, hogy visszaszerezze a digitális vagyonához való hozzáférését és az afeletti ellenőrzését azoktól, akik képesek orvosolni a veszteséget.”

Az azonban nem teljesen világos, hogy az ügyvédek pontosan hogyan képzelték el a szerintük ellopott kriptopénz visszaszolgáltatását, hiszen a Bitcoin nyílt forráskódú, és nincsenek is hivatalos fejlesztők, mivel szó szerint bárki benyújthatja saját javaslatait – amelyeket aztán a közösség konszenzusa alapján megvalósíthat, vagy sem.

A Wright saga folytatódik

Eközben a kriptoközösség dühös, hiszen Wright minden hétre tartogat valami ostobaságot. Egy Cobra nevű bitcoin.org fejlesztő azt állította, hogy ez egy jól megtervezett és nagyon komoly jogi támadás a Bitcoin fejlesztői ellen.

„Craig Wright most beperli a Bitcoin fejlesztőit. Hozzáférést szeretne olyan érmékhez, amelyeket állítása szerint elloptak tőle. A fehér könyvvel ellentétben ez egy jól megtervezett és nagyon komoly jogi támadásnak tűnik.”

Riccardo Spagni, a Monero társalapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ontier által megjelölt egyik bitcoin tárcacím valójában ugyanaz a cím, amely 2011-ben a Mt. Gox kriptotőzsdétől kapott lopott kriptovalutát.

Végül ügyvédjein keresztül megerősítést nyertünk azzal kapcsolatban, hogy Craig Wright az Mt. Gox hacker“- jelentette ki Spagni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.