Hamarosan megkaphatják a pénzüket az Mt. Gox károsultjai

Évek óta húzódó pereskedés zárulhat le, ugyanis közeleg az utolsó határidő az Mt. Gox károsultjainak kifizetésére vonatkozóan. A kifizetést követően valószínűleg a Bitcoin árfolyamának alakulásában is változás lesz: 2,6 milliárd dollár értékben kínálhatnak Bitcoint eladásra.

Hamarosan megkaphatják a pénzüket az Mt. Gox károsultjai

Az Mt. Gox a világ legnagyobb kriptotőzsdéje volt egészen 2014-ig. Akkor ugyanis a tőzsde kénytelen volt csődöt jelenteni. A csődeljárás elindítását elsősorban az indokolta, hogy a tőzsdét hackertámadások sorozata érte, amely során összesen 860 ezer Bitcoin került eltulajdonításra az ügyfelektől.

A károsultak kifizetése évek óta húzódik, a kifizetésekre vonatkozó határidőt több alkalommal is későbbre halasztották. A jelenlegi állapot szerint úgy tűnik, hogy az ügyfelek végre december 15-én Bitcoinhoz juthatnak. De nem a teljes összeghez: körülbelül 140 ezer Bitcoin kerül kifizetésre a tervek szerint.

Megrohamozhatják a tőzsdéket, eshet a Bitcoin árfolyama

Azóta, hogy az Mt. Gox oldalát 2014 februárjában lekapcsolták, a Bitcoin ára az egekbe ugrott. Míg 2014 februárjában 580-850 dollár között mozgott a Bitcoin, jelenleg 19 ezer dollár környékén van. Várhatóan a károsultak nagy része nem tud majd ellenállni és megpróbálja eladni az újonnan szerzett Bitcoint, mivel nagyon nagy haszonra tehetnek szert pillanatok alatt. Az évekkel ezelőtt ellopott Bitcoinok ugyanis most mondhatni “aranyat érnek”. Emellett egyfajta félelem is benne lehet az emberekben, hogy mi van, ha ismét elveszítik a pénzüket. Jobbnak láthatják, ha azonnal megszabadulnak tőle és készpénzre váltják.

A Bitcoin tekintetében tehát hatalmas eladási nyomás jelentkezhet a tőzsdéken. Ha figyelembe vesszük azt, hogy havonta körülbelül 28 ezer Bitcoint bányásznak és most 140 ezer Bitcoin kerülhet a piacra, a kifizetés 5 hónapnyi kínálatnak felel meg. A kínálat ilyen mértékű növekedése pedig nagy valószínűséggel a Bitcoin árfolyamának eséséhez vezethet a CryptoQuant szerint is.

A kifizetések felkavarhatják az állóvizet

A Bitcoin árfolyamának tekintetében a múlt héten nem volt túl sok aktivitás, csendes hetet zárhattunk. Ezt a nyugalmas helyzetet sokan ki is használták. A MicroStrategy például 400 millió dolláros újabb befektetést tervezget, amihez értékpapír kibocsátással szeretné összegyűjteni a pénzt. A befektetési óriás Grayscale is szépen bevásárolt Bitcoinból, de más vállalatok is ugyanúgy folytatták a Bitcoin felhalmozását. Aztán majd most kiderül, hogy az Mt. Gox-nak mennyire sikerül felkavarnia az állóvizet és megmozgatnia a Bitcoin árfolyamát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.