A bíróság Craig Wright-nak adott igazat, hozzáférést kaphat 4 milliárd dollárnyi BTC-hez

A londoni főtörvényszék üzleti és vagyonjogi bírósága Craig Wright-nak adott igazat, az ausztrál milliárdos a Bitcoin fejlesztők után mehet 4 milliárd dollár értékű ellopott BTC-je miatt.

Jóváhagyta a bíróság Craig Wright kérését. A faketoshi egy tucat fejlesztőt perelhet be, akik a Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash ABC és Bitcoin SV hálózatokon dolgoznak. Wright nevében az ONTIER nevű ügyvédi iroda fog a szakemberek után menni, hogy visszaszerezzen több mint 4 milliárd dollárnyi BTC-t, amelyet állítólag tavaly loptak el a vállalkozó számítógépéről.

Február végén Wright és az ONTIER bejelentette, hogy jogi lépéseket tervez a Bitcoin (BTC), a Bitcoin Cash (BCH), a Bitcoin SV (BSV) és a Bitcoin Cash ABC (BCH ABC) fejlesztői ellen.

Az iroda a Tulip Trading Limited (TTL) – egy Seychelle-szigeteki szervezet – nevében járt el. A közleményben mind a Tulip Trading Limited, mind pedig Wright azt állították, hogy az önjelölt Satoshi Nakamoto számítógépét 2020-ban feltörték, és az elkövetők valahogy ellopták a privát kulcsait két tárcacímhez, amelyeken több mint 4 milliárd dollárnyi Bitcoin volt.

Következésképpen az ügyvédi iroda azt kérte, hogy a fejlesztők “tegyék lehetővé a Tulip Trading Limited számára a bitcoinokhoz való hozzáférést és az azok feletti ellenőrzést.” 

Bár a követeléseik enyhén szólva is ellentmondásosnak tűntek, az ONTIER május 12-i nyilatkozata szerint az iroda engedélyt kapott arra, hogy továbblépjen az ügyben. Az cég közleményében az áll, hogy megkezdték a jogi eljárást 16 Bitcoin fejlesztővel szemben, miután a londoni bíróság erre engedélyt adott.

Ártatlan áldozatnak nyilvánították Wright-ot

Ebben a dokumentumban az ONTIER kiemelte, hogy “Dr. Wright a Bitcoin feltalálója”, a “Tulip Trading Limit pedig az ügy igazi áldozata”.

“A Tulip Trading a lopás áldozata. A hackertámadást először tavaly februárban jelentettük a rendőrségnek. A Tulip Trading Limit nem kapott engedélyt a digitális eszközeihez való hozzáféréshez és azok feletti ellenőrzéshez azoktól, akik orvosolhatnák ezt a veszteséget. Az a tény, hogy valaki ellopta a Tulip Trading digitálisan tárolt, titkosított privát Bitcoin kulcsait, nem akadályozza meg a fejlesztőket abban, hogy olyan kódot telepítsenek, amely lehetővé teszi a jogos tulajdonos számára, hogy visszaszerezze a bitcoinjai feletti ellenőrzést” – áll az ügyvédi iroda dokumentumában.

Az ONTIER és Wright azt állította, hogy ha ez az ügy sikerrel jár, az számos más, korábban megkárosított áldozaton segíthet majd.

Wright szerint sokak számára hatalmas megkönnyebbülés lehet az, hogy a Tulip Trading javára döntött a bíróság, hiszen akik elvesztették a hozzáférésüket a bitcoinjukhoz, vagy akiknek ellopták a kriptovalutáikat, most lehetőséget kaphatnak azok visszaszerzésére. Wright ezen lépése azonban szembemegy a kripopénzek világával, ahol nem lehet csak úgy hozzáférést adni egy hasrácsapásra megadott kriptotárcához. Bár nem ez az első megbotránkoztató lépése a vállalkozónak az iparral szemben. Emlékezzünk csak vissza arra, hogy nem is olyan rég ügyvédei két Bitcoinhoz kapcsolódó weboldal fejlesztőit perelték be és arra kérték őket, hogy távolítsák el a Bitcoin fehér könyvét az oldalról, mivel Wright szerzői jogait sértették meg vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük