Holnap indul az évszázad pere Floridában: eldőlhet Craig Wright sorsa

November 1-jén hétfőn kezdődik a kriptóban akár az évszázad perének is kikiáltható Kleiman kontra Wright per Floridában, amely során végre végérvényesen eldőlhet, Craig Wright-e (képen) Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója, vagy csak egy ámokfutó csaló, aki már 2015 óta hitegeti a világot a hülyeségeivel.

A 2013-ban elhunyt Dave Kleiman számítógépes kriminalisztikai szakértő jogutódja mintegy 11.4 milliárd dollárt követel Craig Wrighttól a bíróságon, azt feltételezvén, hogy Wright rendelkezik ekkora értékű bitcoin vagyonnal. A jogutód emellet a szellemi tulajdonjog visszaszolgáltatását is követeli. A Craig Wright által alapított Bitcoin SV nevű blokklánc támogatói váltig állítják, hogy a tárgyalással végre bebizonyosodik az a Wright által fél évtizede hangoztatott állítás, hogy ő lenne a Bitcoin névtelen, Satoshi Nakamoto pszeudonim alá bújt feltalálója.

A civakodás egyébként már jó három éve húzódik a Kleiman jogutód és Wright között, a nagy horderejű milliárd dolláros bitcoin per 2018. február 14-én rajtolt. A Kleiman jogutód azzal vádolja Wrightot, hogy kicsalta Dave Kleiman bitcoinjait és ellopta a Bitcoin technológiához kapcsolódó egyes szellemi tulajdonát.

A tárgyalás elsősorban azt igyekszik eldönteni, hogy mely félnek is van igaza, Wrighté vagy a Kleiman jogutód érvei helytállóak-e, továbbá kiderülhet, hogy létezik-e (pontosabban birtokolja-e) a Wright állítása szerint alapokban pihenő 1.1 milliónyi bitcoint, amit vagyonkezelőkél helyezett el. Amennyiben Wrigth képes lenne bebizonyítani, hogy hozzáférése van ezekhez a 2010-2011-es bitcoin tárcákhoz, akkor egyszer és mindenkorra eldőlne, hogy ő Satoshi Nakamoto. Mindenesetre az évek alatt eddig egyszer sem tudta perdöntően bizonyítani, hogy hozzáférése van a bitcoinokhoz.

Az ügyet egyébként nem csak a kriptovaluta szektor szereplői kísérik óriási figyelemmel, de komoly sajtót kapott az amerikai mainstreamben is. A tárgyalás az egyik legnagyobb horderejű milliárdos per lesz az országban, és egyben a legnépszerűbb bírósági irat Floridában.

Wright és a Bitcoin SV (BSV) hívek meg vannak győződve Wright igazáról és szerintük evidens a győzelme. Október 30-án például Wright puszipajtása, a milliárdos kaszinómágnás Calvin Ayre Twitteren azt írta, hogy „az ügy mindent megváltoztat, amit a Bitcoinról eddig tudtunk.”

A Bitcoin közösség tagjai egyöntetűen állítják, hogy Wright egy csaló, aki jogi zsarolással próbál nevet szerezni magának a szektorban. Egy Craig Wright csaló kiléte mellett érvelő tweetelő szerint:

“Komolyan fennáll annak a lehetősége, hogy az esküdtszék arra kötelezi Craiget, hogy MILLIÁRDOKAT fizessen [Dave Kleiman jogutódjának], úgy, hogy soha nem is rendelkezett a vagyonnal, és mindezt azért, mert nem tudja beismerni, hogy az egészet kitalálta. Gúnyt űz a jogrendszerből. Ez egy kibßszott költészet.”

Aki képben szeretne lenni az évek óta húzódó perpatvarral, annak ajánljuk Arthur van Pelt “The Faketoshi Fraud Timeline” nevű weblapot, ahol a szerző kronológikus sorrendben leköveti Wright összes állítását és azok meggyőző cáfolatát.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük