Cristiano Ronaldo kriptojutalmat kapott góljai után

A hírek szerint a Juventus FC portugál focistája 770 JUV szurkolói tokent kapott azon góljai után melyeket profi pályafutása alatt szerzett, egy tokent minden pontért cserébe, mellyel az első sztárfocistává vált, akit kriptovalutában is jutalmaznak, írja a Spanyol „Marca” hírportál.

A JUV a klub hivatalos tokenje, amit az olasz labdarúgócsapat 2019-ben indított a Chiliz (CHZ) blokkláncon, a Socios.com weboldallal. Azon rajongók, akik a tokenek birtokában vannak, tokenjeik számának függvényében különböző előnyökben részesülnek; szavazhatnak bizonyos, a klubbot érintő döntésekben, különleges ajándékokat nyerhetnek, illetve szurkolói eseményeken vehetnek részt.

Induláskor a token ára 2 dollár volt, mára közel megnyolcszorozva értékét, 15 dollár fölé emelkedett. Ennek fényében Ronaldo 770 JUV token jutalma összesen csupán körülbelül 11 750 dollárnak, azaz 3,600,000 forintnak felel meg, ami gólonként szerény 4500 forint. Bár azért már hasonló kompenzáció mellett is valószínűleg sokaknak támadna kedve felhúzni a stoplis cipőt, természetesen az összeg eltörpül Ronaldo évi 31 millió eurós (11,381,850,000 Ft.) alapfizetése mellett. Ha azt vesszük számításba, hogy a statisztikák alapján a portugál sztár 4-ből 3 tétmeccsen gólszerző, akkor ez játékonként körülbelül 3000 forintnyi bónusznak felel meg.

A Juventus egyébként nem az első focicsapat, amely hasonló vizekre merészkedik, már olyan szintén világhírű klubboknak is van saját CHZ alapú tokenjük, mint a Manchester City, az F.C. Barcelona, A.C. Milan és a Paris St. Germain. Mindezek hatására a CHZ piaci kapitalizációja csupán idén januártól számítva 45 000 százalékot emelkedett, 100 millió dollárról 4,5 milliárd (!) dollárra, majd kis visszaesés után jelenleg 3,2 milliárd dollár körül mozog.

Sokak számára a legégetőbb kérdés, hogy ezek után vajon mikor fog a Barcelona sztárja, Christiano Ronaldo legnagyobb riválisa, az argentin Lionel Messi is BAR tokenekben jutalmat kapni a szerzett góljaiért. Ez természetesen inkább amolyan „poén” vagy érdekesség, hiszen Messi 71 millió eurós, azaz több mint 26 milliárd forintos éves fizetése mellett még kevésbé szorul rá hasonló jutalmakra.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.