Óriási bírságot kapott a Crypto.com Hollandiában

Hollandia központi bankja, a De Nederlandsche Bank (DNB) hatalmas bírságot szabott ki a Crypto.com-ra. A bírság hátterében az állt, hogy a Crypto.com a regisztrációs követelmények teljesítése nélkül nyújtott kriptos szolgáltásokat több mint két éven keresztül. A 3 millió dolláros (2,85 millió euró) bírságot még tavaly októberben szabták ki, de érthetetlen okokból ezt egészen mostanáig titokban tartották.

A Crypto.com-ot nem hatotta meg a holland hatóságok bírsága

2020. május 21-én fektette le a DNB a jogi keretrendszert a kriptoszolgáltatók szabályozására. Egyértelművé tette, hogy minden kriptoszolgáltatónak regisztrálnia kell magát a holland pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény alapján. Mindenesetre a Crypto.com ezzel állítólagosan nem foglalkozott és a DNB közleménye szerint egészen 2022. november 8-áig nem teljesítették a követelményeket. Az alapbírság ebben az esetben 2,1 millió dollár lenne, de a cselekmény hosszúságára tekintettel a hatóságok megemelték a büntetés mértékét. A Crypto.com mindenesetre kifejezetten népszerű Hollandiában, rengeteg ügyfelük volt már a megjelenésük után.

A bírságok és a zökkenők ellenére a Crypto.com-nak sikerült összeszednie magát, és 2023. júliusára meg is szerezték a holland hatóságok jóváhagyását. Ez a regisztráció azonban kissé ironikus volt, tekintve, hogy a DNB korábban kijelentette, hogy a holland felhasználók nyugodtan használhatják a tőzsdét. A dolog érdekességét az adja, hogy a Crypto.comhoz hasonlóan a Binance is belefutott a holland hatóságok bírságába. Ők valamivel nagyobb, 3,6 millió dolláros bírságot kaptak. Ez oda vezetett, hogy egy sikertelen regisztrációs kísérlet után kivonultak a holland piacról. A Crypto.com ezzel szemben kifizette a bírságot és most már megy minden tovább a maga útján.

A múlt hónapban azonban a Kraken, egy másik ismert kriptotőzsde, megszerezte negyedik európai engedélyét, amikor jóváhagyást kapott a DNB-től. A VASP licenc nem olyan, mint a többi engedély. Ez a legfontosabb része a MiCA (Markets in Crypto-Assets) nevű szabályrendszernek, amelynek célja, hogy szigorú ellenőrzés alatt tartsa a digitális eszközökkel kereskedő vállalkozásokat az Európai Unióban. A Kraken lépése rávilágít arra is, hogy Hollandia milyen versenyképes, bár szabályozott játszótérré vált a kriptoszolgáltatások számára. Jelenleg a holland állampolgárok körülbelül 20%-a rendelkezik kriptovalutával.