Crypto faucet azaz hogyan juss némi ingyen pénzhez erőfeszítések nélkül

Meggazdagodni ugyan nem lehet vele, azonban némi kiegészítő jövedelemhez juthatsz a crypto faucet segítségével.

Talán már többen hallottak a crypto faucet kifejezésről, ami magyarra lefordítva igen furán hangzik. A “kriptocsap” (inkább hagyjuk angolul) nem mást jelent, mint egyszerű feladatok elvégzésével kis összegű kriptojutalmak. Az elnevezése egyébként egy szivárgó csapra utal, amelyből ha csak néha egy-egy csepp víz csepeg előbb vagy utóbb megtölt egy poharat.

A kriptotér talán egyik legősibb crypto faucet-je egy bitcoin faucet, vagy bitcoin jutalom volt, amelyet 2010-ben hozott létre a Bitcoin hálózat akkori vezető fejlesztője, Gavin Andresen. Ez 5 BTC-t adott ingyen minden olyan felhasználónak, aki kitöltött egy egyszerű captchát. Ezen bitcoin faucet keretében végül összesen 19 715 BTC került kiosztásra, segítve a bitcoin korai és minél szélesebb körben történő elterjedését. A bitcoin faucet fontos szerepet játszott a Bitcoin hálózat növekedésében, ami később a kriptopénz mainstream általi megismeréséhez is hozzájárult.

Természetesen ma már egyetlen crypto faucet sem kínál ilyen hatalmas összegű kifizetéseket, mivel a bitcoin és más kriptovaluták árfolyamai jelentősen megemelkedtek. De a feltörekvő kriptoprojekteknek még mindig új felhasználókat kell magukhoz vonzaniuk, és sokan vannak azok, akik nyitottak az új kezdeményezéseket illetően. A crypto faucet tehát szerepet játszhat a kereslet és a kínálat összekapcsolásában.

Úgy lehet ezekre a “csapokra” gondolni, mint a kuponokra, amelyeket néha azért kapunk, ha letöltünk egy új alkalmazást a telefonunkra vagy feliratkozunk egy új online szolgáltatásra. A crypto faucet esetében azonban feladatokat kell teljesítened, hogy apró jutalmakban részesülhess. A kriptoökoszisztémával még csak ismerkedő kezdő befektetőknek kifejezetten hasznos lehet részt venni egy ilyenben, hiszen könnyen juthatnak új ismeretekhez, miközben némi pénzt is kapnak.

Hogyan működnek a crypto faucet-ek?

A crypto faucetek egyszerűek és felhasználóbarátok. A felhasználóknak általában először regisztrálniuk kell egy fiókot egy digitális eszközszolgáltatásnál. Vannak olyan alkalmazások vagy oldalak, amelyek kifejezetten a crypto faucet-re specializálódtak, hogy ingyenes kriptót kínáljanak a felhasználóknak, akik egyszerű feladatokat végeznek el. Mindkét esetben a felhasználóknak rendelkezniük kell kriptotárcával a jutalmak átvételéhez, és néha megkérhetik őket, hogy igazolják személyazonosságukat.

A felhasználóknak olyan feladatokat kell teljesíteniük, mint például különböző videók megtekintése, cikkek olvasása, reklámok megtekintése, játékok, kvízek vagy felmérések kitöltése. A szolgáltatás azt is kérheti a felhasználóktól, hogy ajánlják őket a barátaiknak. Ezek a feladatok viszonylag egyszerűek, és a legtöbb embernek nem okozhat gondot a teljesítésük. Bizonyos esetekben azonban a feladatok meglehetősen időigényesek lehetnek.

Az előírt feladatok elvégzése után a felhasználók kis mennyiségű kriptovalutát kaphatnak jutalmul. Ha valaki következetesen használja a crypto faucet-eket, a jutalmak idővel összeadódhatnak, így akár jelentősebb összeghez is hozzá lehet jutni.

Milyen típusú crypto faucet-ek léteznek?

A crypto faucet-ek kategorizálásának egyik módja a jutalomként kifizetett tokenek alapján történik. Vannak például bitcoin, ethereum vagy BNB faucet-ek.

Például a bitcoin faucet-ek használatakor a felhasználókat szatosival, a BTC legkisebb egységével jutalmazzák. Vannak olyan crypto faucet aggregáló weboldalak is, amelyek többféle lehetőséget kínálnak a felhasználóknak attól függően, hogy melyik tokenben szeretnék igényelni a jutalmakat.

A crypto faucet-ek annyiban különböznek a kriptotérben már jól ismert airdropoktól, hogy az utóbbiak előre meghatározott ütemezést követnek a jutalom elosztásakor. Az airdropokat általában azok kapják, akik egy adott token birtokában vannak, vagy kriptotárcát használnak, hogy felhívják a figyelmet egy adott projektre.

Milyen kockázatokkal járhatnak a crypto faucet-ek?

Mint minden “ingyen pénzt” ígérő lehetőség esetében, itt is érdemes rendkívül óvatosnak kell lenni, hiszen számos crypto faucet valójában átverés. Egyes crypto faucet-nek álcázott weboldalak vagy alkalmazások rosszindulatú szoftverekkel fertőzhetik meg a számítógéped, amelyek kárt tehetnek a gépedben és a rajta tárolt adatokban is. Mielőtt valaki pénzgyűjtésbe kezd, nem árt ha tájékozódik és csak olyan weboldalakra, projektekre regisztrál, ami megbízható.

Egy másik lehetséges hátránya a crypto faucet-nek az, hogy a kapott jutalmak túl kicsik lehetnek, vagy a feladatok túl időigényesek ahhoz, hogy megérje. Egyes esetekben a felhasználók arról számoltak be, hogy egy hét aktív részvétellel kevesebb, mint 1 dollár értékű kriptót kaptak jutalomként, ami mondjuk meg őszintén nevetségesen kevés.

A crypto faucet-ek egyre kifinomultabbá és változatosabbá válnak a kezdetekhez képest, amikor némi ingyen bitcoinért elég volt egy egyszerű captchát megoldani. Vannak érdekes crypto faucet-ek, amelyekkel tényleg lehet némi plusz pénzhez jutni, de ne dőlj be a már-már hihetetlennek tűnő jutalmaknak, hiszen szinte biztos, hogy átverésről van szó. Légy mindig óvatos és körültekintő. Válassz jó hírű és közismert weboldalakat, alkalmazásokat, mindenek alaposan nézz utána, hiszen a kriptotér rendkívül érdekes terület, ugyanakkor számos veszély leselkedhet a gyanútlan felhasználókra. Ebben az esetben is igaz az, amit már többször hangoztattuk mi is: Don’t trust, verify. Vagyis ne bízz meg semmiben, hanem ellenőrizz le mindent.