CryptoKitties – új őrület ethereum alapokon

Három hete került be a köztudatba a CryptoKitties applikáció, mellyel cicákat lehet adni-venni és nevelgetni. Mindezt azt ethereum blokklánc segítségével. A játék pillanatok alatt óriási siker lett. Olyannyira, hogy az utóbbi időszakban a tranzakcióknak már 5%-a kizárólag ehhez az applikációhoz tartozik az ethereum blokkláncán.

CryptoKitties – új őrület ethereum alapokon

Cicák, mint tokenekA november 28-án indult a CryptoKitties applikáció célja, hogy cicákat szerezzünk, melyek különféle tulajdonságokkal (“cattributes”) rendelkeznek. Lehet a cicákat tenyészteni is, valamint adni és venni a játék saját piacterén. Egy kicsit tamagochis, egy kicsit pokémonos és egy kicsit rózsaszín és cuki – minden ami ahhoz kell, hogy a fiatal közösséget egy pillanat alatt beszippantsa.

A cicák mögött pedig egy ethereum blokklánc alapú platform segíti az adás-vételekhez kapcsolódó azonnali fizetések rendszerét. A kiscicák, tulajdonképpen tokenek, amiket a platform segítségével lehet adni és venni. Ezek a játéktól függetlenül is kereskedhetőek, ráadásul a macskákkal kapcsolatos adatokat is a decentralizált blokkláncon tárolják. Ez pedig egy teljesen új piacot nyit a gyűjtők számára, akik le is csaptak a lehetőségre. Már most is hihetetlen árakon cserélt gazdát egy-két macska, volt olyan cica, amiért 5000 dollárt adtak a CryptoKitties szerint. Csak az adásvételre már 66000 dollár költött a több, mint 1100 játékos az elmúlt három hét alatt. Már 16000 cica felett jár a megvásárolható vagy tenyészthető macskák száma.

Az ETH Gas Station adatai szerint mára pedig már olyan népszerű lett a játék, hogy az ethereum blokkláncán lezajló tranzakciók több, mint 5 százaléka a CryptoKitties számlán keresztül zajlik. Ez azért egy jelentős összegű forgalom, ha azt nézzük, hogy az ethereum blokkláncán körülbelül két milliárd dollár volumen cserél gazdát egy 24 órás periódus alatt, ennek 5 százaléka pedig 100 millió dollár. Magán a számlán természetesen nincs ennyi ethereum, de mindenképpen figyelemre méltó a tranzakciós volumen, amit a CryptoKitties applikáció generált az elmúlt hetekben.

Hogyan lehet játszani a CryptoKitties játékkal?

Kezdésnek szükség van egy kis etherre, melyet a MetaMask kriptopénz tárcában kell elhelyezni. Ez egy olyan Chrome böngésző bővítmény, mely segítségével számos decentralizált applikáció futtatható könnyedén. Áprilisban például egy kaszinóról írtunk, mely szintén ezt a bővítményt használja.

A CryptoKitties oldalán keresztül lehet egy új felhasználói fiókot létrehozni. Ezután a MetaMask segítségével lehet az etherért cserébe kitteneket, azaz cicákat vásárolni. A megvásárolható macskák különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, a játék tulajdonképpen a gyűjtők számára már ott elkezdődik, hogy kikutatják mit érdemes megvenni. Ezen az oldalon az is nyomon követhető melyik cica, milyen extra tulajdonsággal bír, mennyi van belőle és mennyit ér.

Adni-venni és tenyészteni lehet a cicákat
Innen tehát az egyéni fantáziára van bízva, hogy ki milyen cicát vagy cicákat ad-vesz és nevelget, melyek értéke aztán a piacon dől el.

 

 

ICO cuki köntösben

A CryptoKitties gyors felfutása jelentős lépés a kriptoközösségnek, mert egy olyan felhasználói réteget tud a kriptovilágba kapcsolni, akik bár fogékonyak a technológiai újításokra a koruk miatt, azonban eddig nem foglalkoztak kriptopénzekkel és ICO-kal. Ryan Hoover, a Product Hunt oldaltól azt nyilatkozta, hogy akár a Pokémon Go népszerűségét is elérheti a CryptoKitties játék.

Crypto Kitties őrületAz applikáció cuki köntösbe helyez egy ICO-t, azaz egy token kibocsátást. Itt is újonnan kibocsátott tokeneket lehet vásárolni, annyi hozzáadott értékkel, hogy itt a használhatósága a kibocsátott érméknek már a projekt indulásakor egyértelmű és alkalmazható. Nem úgy mint, sok ICO esetében, ahol csak hangzatos white paperben próbálják meggyőzni a befektetőket egy technológia jövőbeli megvalósításáról. A CryptoKitties esetében már egy működő termékről van szó az indulás pillanatában is. A tokenek vagyis a cicák megvásárolhatóak a fejlesztőktől vagy a másodlagos piacon is. A kereskedés és gyűjtés miatt pedig megindulhat a HODL hatás is, mely felverheti a cicák árát hosszútávon.

Bár nem hoz hatalmas újítást a CryptoKitties applikáció a technológia terén, az biztos, hogy már most jelentős tömegeket mozgat meg a kriptoközösségen kívül is, mely hosszú távon mindenképpen pozitívan hat a kriptopénzek és blokklánc technológia elfogadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük