Cryptopia friss: a felhasználók beláthatatlan ideig továbbra sem férhetnek hozzá számláikhoz

A kriptoközösség még mindig talált magára 2019 első jelentősebb kriptotőzsde hackjéből. Miután kiderült hogy egy hacker az ügyfelek szeme láttára ürítette ki a Cryptopia ETH és ERC20 token számláit, a közösségi csatornákon elszabadult a pokol. Eltelt pár hét, a nyomozás továbbra is folyamatban, de az ügyfelek még mindig nem tudnak hozzáférni a letétjeikhez. Egy friss, a Cryptopia csapat által megosztott poszt összegzi az elmúlt hét eseményeit.

A Cryptopia Discord komment szerint történt előrehaladás

Amikor egy tőzsdét üresre ürítenek a hackerek, az általában egyet jelent az ügyfélletétek végleges elvesztésével. A Cryptopia esetében azonban hogy pontosan mennyit és mit loptak el még továbbra se tisztázott egyetlen hivatalos bejegyzésben sem. Amit viszont tudunk, az az, hogy az ügyfelek továbbra se férhetnek hozzá kriptovagyonaikhoz és még arra sincs válasz mikor lesz újra elérhető.

Egy friss Discord komment szerint azonban, amit a Cryptopia csapat tett közzé, van pár fejlemény a háttérben. Elsőként a munkatársak újra hozzáférhetnek a wellingtoni irodájukhoz, amit az új-zélandi kiberbűnözési osztály foglalt le a hack utáni napokban.

Továbbá a komment azt is állítja, a Cryptopia rendszereit ‘klónozni’ kell annak érdekében, hogy az ügyfelek letétjei mindenkor biztonságban legyenek. Ezenkívül a lépés segíteni fogja a nyomozáshoz szükséges bizonyítékok megőrzését. Kicsit furcsán lett megfogalmazva a kommentben és lévén nem vagyunk kiberbiztonsági szakértők, ennek hasznosságát nem tudjuk megerősíteni, sem azt, hogy mi is az eljárás a hasonló nyomozások során.

A másik hír, hogy az új-zélandi hatóságok szerint a Cryptopia akár már holnap is visszatérhetne a régi kerékvágásba és folytathatná ott, ahol a hack után felfüggesztette. A Cryptopia ügyfelek számára e mondat lehet a legfontosabb mert a legtöbben a Cryptopia közelébe se akarnak menni és minden megmaradt vagyonukat biztonságosabb vizekre menekítenék. A csapat ugyanakkor makacsul továbbra sem kívánja újraindítani a platformot mindaddig, míg nem tudják pontosan mennyit és mit loptak el a hackerek. Hogy több mint egy hónappal a támadás után miért nem tudja a csapat, hogy menni is tűnt el, az érthetetlen.

Mialatt a csapat a kommentben szabadkozik, hogy minden lépést megtesznek, hogy újra online hozzák a tőzsdét, addig hivatalos dátumokról továbbra sincs szó. Nem kívánunk csalfa összeesküvés elméletetekbe bocsátkozni, de a kriptoközösség tagjai közül sokan nem ‘kajálják meg’ a hack sztorit és exitelésre (belső lopás) gyanakodnak. Bármi is az igazság, sajnos az ügyfeleken nem sokat segít.