Most a máltai Bank of Valletta fagyasztotta be ügyfeleinek számláját

Egy hackertámadást követően a Bank of Valletta (BOV) továbbra sem nyitja meg ügyfeleinek számláját harmadik félnek való ki- és befizetések részére. A máltai bank közleménye szerint 13 millió euróval léptek meg a hackerek. Napokkal a támadás után sem állt vissza a bank rendes működése.

A Bank of Valletta máltai bank újabb példája annak, hogy miért nem szabad teljes mértékben megbízni egy bankban sem – akármilyen bank is legyen az. A bankot egy héttel ezelőtt érte hackertámadás, és bár 24 órával később a legtöbb szolgáltatás már újra elérhető volt, azonban a harmadik féltől származó befizetések, illetve kifizetések azóta sem.

A Times of Maltanak egy anonimitását kérő banki ügyfél például azt panaszolta el, hogy a készpénzben nála lévő 19 euróján kívül semmije nincs. Mások azt kifogásolták, hogy nem csak, hogy nem elérhetőek a szolgáltatások, de még csak információt sem közöl a problémáról velük a bank.

Most a Bank of Valetta fagyasztotta be ügyfeleinek számláját

A bank azóta kiadott közleményében egyébként azt írta, hogy dolgozik a jelenleg felhalmozott feladatok ellátásán. Ígéretük szerint hétfőre már újra minden vissza áll a rendes kerékvágásba. Állításuk szerint maga a probléma onnan származik, hogy a hackertámadás a harmadik féltől származó be- és kifizetéseket érintette. Így ennek visszaállítása a legnehezebb jelenleg.

A bankok hatalmát és törékenységét tökéletesen illusztrálja a Bank of Valletta esete

Igazából akármi is itt a gond és kifogás, egy biztos: nem BOV az első mely visszaél hatalmával és egy mozdulattal befagyassza ügyfelei számláját. Ez pedig mindnyájunkat meg kéne, hogy ijesszen egy kicsit. Lehet, hogy ez most éppen Máltán történt a sokak számára valószínűleg nem nagyon ismert Bank of Valletta fiókjainál. De múlthéten ugyanez ment végbe az egyik spanyol banknál is, a BBVA-nál. És hogy melyik lesz a következő? Nem tudjuk. Csak annyit, hogy biztosan nem ez volt az utolsó ilyen eset.

Ezért fontos – most talán még jobban, mint eddig bármikor -, hogy határozottan kiálljunk a kriptovaluták mellett.

Minél több ember tud arról, hogy nem csak a bankok képviselik az egyetlen pénzügyi lehetőséget, annál hamarabb terjednek el a decentralizált kriptovaluták mint alternatívák szerte a világon.

Minél többen választjuk a blokkláncokat és a kriptovalutákat, annál hamarabb mondhatunk végleges búcsút a bankoknak. Annál hamarabb rendelkezhetünk csak mi magunk a teljes vagyonunk felett.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.