Csak magunknak köszönhetjük a kriptotelet – áll a CoinDesk szerkesztői levelében

Michael J. Casey a CoinDesk heti hírlevelében arról ír, hogy a kripto közösség magának köszönheti a jelenlegi kriptotelet, ezért nekünk is kell ezt megoldani.

Mindig csak a lambo kell

Casey a heti hírlevelében egy barátjára hívta fel a figyelmet, aki jelentős mértékű vagyonra tett szert a bitcoin révén.

Ez a srác az évek során mindig szívesen utalt át (akkor még) kisebb összegű bitcoinokat a barátainak, ismerőseinek, csak azért, hogy egyre szélesebb körben terjedjen a kriptopénz elfogadottság.

Azonban amikor a bitcoin előnyeit ecsetelte ismerőseinek, sosem arra tért ki, hogy a bitcoin

  • egy cenzúramentes,
  • közvetítő nélküli,
  • végfelhasználók közötti peer-to-peer,
  • egyedi és megismételhetetlen,
  • csalástól mentes,
  • konszenzus alapú,
  • visszafordíthatatlan utalásokkal bíró

világpénz.

Sokkal inkább azt emelte ki, hogy ha sokáig tartják az emberek a bitcoint, akkor akár olyan gazdagok is lehetnek mint ő.

Csak magunknak köszönhetjük a kriptoteletSajnos ez a srác természetesen nincs egyedül. Tavaly egy igazi piaci buborék következtében nem csak a bitcoin, de számos más kriptopénz árfolyam emelkedése miatt is egy mánia alakult ki a világban. A „Holdig” és a „Mikor lesz lambo?” mondatok beégtek a köztudatba.

Tavaly decemberben már a nagyi is arról érdeklődött, melyik kriptopénzbe fektessen. És ha erre az a válasz érkezett, hogy például az ASIC rezisztens érmékben van lehetőség, akkor csak annyit mondott a nagyi, hogy ez túl technikai hókusz-pókusz neki.

A mániába nagyobb cégek is beszálltak, mint például a Long Island Ice Tea, aki a tea üzletből blokkláncra váltott. Vagyis pontosabban csak a nevét változtatta meg az árfolyam növelése miatt. És be is jött nekik.

Most, hogy azonban a tulipánok elhervadtak és a mánia csitult, érdemes lenne ezt a szemléletet örökre száműzni a fejekből.

Az elfogadottság problémája

Bár még mindig sokan csak a meggazdagodást látják a kriptopénzekben, valójában ez a technológia az embereké. Sikeressége pedig a széleskörű elfogadottságától függ.

Azonban a közvélemény mára a kriptopénzeket a buborékokkal, csalásokkal és veszteségekkel azonosítja, mely egyáltalán nem segíti az elfogadottság növelését. Az emberek bizalmának megingása hosszú időre visszavetheti a technológia fejlődését – ha nem teszünk ellene semmit.

A bizalom újjáépítése

Most, hogy a bitcoin árfolyama a korábbi csúcs 75%-át, az ethereum 90%-át és az egész piaci kapitalizáció a 80%-át elvesztette, itt az idő, hogy elkezdjünk a romokon újraépítkezni. Egy egészségesebb környezetet kell kialakítani, ahol a technológia tovább fejlődhet tovább. Ugyanúgy, mint ahogy a 2014 és 2016 közötti figyelemmentes időszakban is tette.

Bár a most kifejlesztett új termékeknek mindenképpen nehezebb lesz a piacra lépni, azonban ha sikerül, akkor az azt jelenti, hogy tiszta, egyenes üzenetet hordoz a felhasználók számára. Most még tart a Kripto Tél, ha ettől sikerül elvonatkoztatni és feltűrni az ingujjat, újabb lendületet véve belevetni magunkat a fejlesztésbe, megváltozhat az emberek fejében kialakult kép. Ehhez azonban a kriptoközösségnek is változtatnia kell a hangnemen. Az oktatás üzenetét kell terjeszteni, hogy a technológia előnyeit és hátrányait megismerjék az emberek.

El kell felejteni az árfolyamhoz való kézzel-lábbal ragaszkodást. Hiszen végül is pont az a lényeg, hogy a jövőben viszonyítási alap ne az amerikai dollár legyen, hanem maga a bitcoin.

Mi rontottuk el, most pedig nekünk kell kijavítani.

Borítókép: Behance.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük