Az alacsonyabb bányászjutalom veszélyezteti a piaci stabilitást

Az áprilisi Bitcoin-felezés óta szinte nem telik el úgy nap, hogy a bányászok ne szembesülnének a rájuk váró kihívásokkal. A közel egy hónapja tartó korrekciós időszak, a felére csökkenő bányászjutalom és a megemelkedett bányászati költségek olyan nehézségek, melyek hatására a hálózat legfontosabb szereplői rákényszerülhetnek felhalmozott készleteik értékesítésére.

A csökkenő tranzakciós díj és a veszteséges bányászat arra kényszerítheti a bányászokat, hogy stratégiai együttműködéseket kössenek, ezek a lépések pedig veszélybe sodorhatják a piac stabilitását.

Csökken a bányászjutalom és a bevétel

A Bitcoin-bányászok a hálózat fenntartásáért, vagyis az újabb és újabb blokkok hozzáadásáért és a tranzakciók ellenőrzéséért jutalomban részesülnek. Ez a két komponens adja a bányászok bevételét, ugyanakkor a „felezés” egy rendszeres esemény, melynek célja a Bitcoin kínálatának korlátozása. Ebből kifolyólag hosszú távon a bányászok fő bevételi forrása a tranzakciós díjakból való részesedés.

A Kaiko Research elemzőcég rámutatott erre az aggasztó tendenciára, mely arra enged következtetni, hogy a csökkenő tranzakciós díjak és a négyévente bekövetkező felezések egyre nagyobb kihívást jelentenek a bányászok számára. A felezés körüli őrülethez képest drasztikusan, de még a januári konszolidáltabb időszakhoz képest is közel 90%-kal esett vissza a tranzakciós költség, mely eltér a korábban megszokott tendenciától.

A Bitcoin bányászköltség alakulása, forrása: Kaiko Research

Jelenleg átlagosan 3 és 5 dollár között van a Bitcoin hálózatának tranzakciós díja, ami a felezés napjaiban közel 150 dollár volt, júniusban akár 100 dollár, de még januárban is 40-45 dollár volt. Történelmileg a felezés követő időszakok áremelkedéshez vezettek a csökkenő kínálat miatt, ugyanakkor a jelenlegi piaci forgatókönyv eltér ettől, az eszköz közel három hónapja csak oldalazik néhány kisebb kilengéstől eltekintve.

A bányászok reakciója

A Kaiko szerint ez a konszolidációs időszak növeli a kényszerértékesítések kockázatát, mivel a bányászat nem mindenki számára nyereséges. Ennek következtében a bányászok felszámolhatják részesedéseiket, offline állapotba kapcsolhatják berendezéseiket, hogy fedezzék működési költségeiket, mint például az energiaköltség és a karbantartás. A cég megjegyezte, a blokkjutalom 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkenése előmozdította a hosszú távú tulajdonosok eladását és olyan stratégiai műveletek eszközlését, mint a felvásárlások és az erőforrások megosztása.

A platform értesülései szerint a közelmúltban olyan egyesülések és felvásárlások történtek, mint például a Riot Platforms kísérlete a Bitfarms felvásárlására, és a CleanSpark – Griid Infrastructure akvizíció. Ezek a stratégiai lépések az erőforrások összevonására és a működési hatékonyság növelésére utalnak, mellyel a kihívások hatását szeretnék csökkenteni a piac legfontosabb szereplői.

A Bitcoin árfolyamának alakulása

A Bitcoin árfolyama február vége óta a 60 – 71 000 dolláros tartományban ingadozik néhány kisebb-nagyobb kiugrástól eltekintve. A márciusi csúcsdöntés történelmi volt, hiszen az eszköz korábban közvetlenül a felezési esemény előtt sosem döntött történelmi csúcsot, most azonban az amerikai azonnali ETF-ek hatására ez is megdőlt.

A Bitcoin árfolyamának alakulása, forrás: TradingView

Az eszköz jelenleg a 60 000 dolláros támasszal küzd, mivel nem sikerült tartósan 63 000 dollár felett zárnia. Az elmúlt hónapban 11,8%-os értékcsökkenésen ment keresztül a Bitcoin, azonban a mostani beszálló egyes elemzők szerint rendkívül kedvező lehet az év második felében várt felfutás miatt.