Curve-háború – másodjára csúnyán rajtavesztett a nagy árfolyam-manipulátor

A Curve-érme árfolyamának manipulálásával próbálkozott a Mango Market ismert fosztogatója, de ezúttal a piacon olyan erők éledtek fel, amelyek keresztülhúzták a számításait. A végén ő maga járta meg, és őt likvidálták a kiválasztott célszemély helyett.

A nagy FTX-botrány közben kevés figyelmet kapott, pedig messzemenő tanulságai vannak pár kisebb piaci manipulációnak. A Curve árfolyamát a héten alaposan felkavarta a notórius árfolyammanipulátorként, Avraham Eisenberg vagy “Ponzishorter” néven ismert személy. Aki korábban a Mango Markets elleni támadásról vált ismertté, itt októberben 117 millió dollár kárt okozott (és legalizálni is tudta a nyereménye egy részét).

Így manipulálta a Mangót

Akkor az történt, hogy az egyik platformon vásárlásaival jó magasra nyomta fel a Mango Markets érméjének árfolyamát, mintegy két és félszeresére, 4 centről 10 centre. (lásd a grafikont.) Ezután hiteleket vett fel rá másutt a felpumpált áron, és az ebből származó egyéb érméket elvitte. A mangóérmék árfolyama persze összeomlott, a kár pedig a hitelező platformon, a Compound-on maradt a rossz, fedezetlen hitelek formájában.

A Mango Markets-manipuláció (MNGOUSDT árfolyam). (Tradingview.com)

A Mango Markets-manipuláció (MNGOUSDT árfolyam). (Tradingview.com)

Curve-érméket kölcsönzött

Most is hasonló volt a recept, de lényegében fordítva. Ezúttal a Curve CRV-tokenjét vette elő, amelyet USDT-ért cserébe vett kölcsön az Aave rendszerében, majd vadul shortolni kezdte. A klasszikus DeFi-platform (DEX), a Curve érméje egyébként is eső trendben volt már az FTX-összeomlás miatt, amint a következő ábrán látható.

A Curve-USD (CRVUSD) árfolyam kicsit hosszabb távon. Az első esés az FTX-botrány. (Tradingview.com)

A Curve-USD (CRVUSD) árfolyam kicsit hosszabb távon. Az első esés az FTX-botrány. (Tradingview.com)

A cél a kriptoközösség szerint az lehetett, hogy az árfolyam elérje Michael Egorov Curve-alapító hatalmas Curve-pozíciójának likvidálási szintjét. Ő ugyanis egy nagy, hitelből finanszírozott CRV-csomagon ül, és 26 centes árnál automatikusan likvidálták volna, azaz kényszereladások kezdődtek volna. Ebben az esetben az árfolyam még sokkal alacsonyabbra süllyedt volna, a manipulátor pedig nagyon olcsón vásárolhatta volna vissza a korábban eladott (shortolt) érméket.

Megjelent a Curve-vevők hada

A nagy árfolyam-manipuláció azonban ezúttal rosszul sült el. Avraham Eisenberg csak mintegy 40 centig jutott el az ár lenyomásával. Itt a kriptovaluta-közösség észrevette, mi történik, és jelentős vételi erő jelent meg. Akkora, ami megakadályozta az árfolyam további esését.

A Curve-USD (CRVUSD) árfolyam rövid távon. Az esés és felpattanás a manipuláció eredménye. (Tradingview.com)

A Curve-USD (CRVUSD) árfolyam rövid távon. Az esés és felpattanás a manipuláció eredménye. (Tradingview.com)

A vételeket alighanem megkönnyítette, hogy a Curve egyébként sokak szerint jelentős fundamentális értékkel bír. A Curve DEX-ének (decentralizált váltójának, kereskedési platformjának) ugyanis jelentős bevétele származik a kriptovaluták kereskedelméből. Ezt pedig végső soron, egy bonyolult mechanizmus segítségével kiosztják a befektetők között.

Likvidálták a likvidátort

A történet vége, hogy a Curve annyira megerősödött, hogy Michael Egorov vételi pozíciója helyett Eisenberg eladási pozícióját kezdték likvidálni az automatikus rendszerek. Megjelentek a hatalmas zöld gyertyák az utolsó charton.

Ha ugyanis a CRV drágul, akkor a letétbe helyezett USDT-érmék ehhez képest már nem jelentenek elegendő fedezetet. Ekkor a rendszer automatikusan USDT-t ad el CRV-ért cserébe, így likvidálja a pozíciót. Ez pedig még több CRV vételi nyomást eredményez a piacon. Azaz a vételek még több vételt eredményeznek, és a folyamat öngerjesztővé válik, gyorsul. Jelenleg a CRV magasabb áron forog, mint a manipulatív shortolási akció előtt.

Tanulságok a Curve és a Mango esetekből

A Mango és a Curve esetei hosszabb távú tanulsággal is szolgálnak. Az egyik, hogy a kevésbé likvid, kisebb mennyiségben forgó érmék árfolyamai mennyire manipulálhatók, az árakat kialakító automatikus árjegyzők (AMM) és az árinformációkat rögzítő “orákulumok” sebezhetők. Egy másik, hogy az ilyen illikvid érmék hitelezésénél nem ártana szigorúbb limiteket felállítani.

A Curve egyébként egy nagy DeFi-protokoll és így a CRV-ből sincs kevés, de a nagy része veCRV formájában le van kötve hosszú távon. A Curve egyébként épp bejelentette azt is, hogy crvUSD néven stabil érmét hoz létre, ez is növelte a vételi nyomást.