CZ-nek 3 év börtönbüntetés jár – állítja az Igazságügyi Minisztérium

2023 novemberében napvilágot látott a hír, miszerint Changpeng Zhao – ismertebb nevén, CZ – lemond a Binance vezérigazgatói posztjáról, miután bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosás elleni követelmények megsértésében. A Binance kriptotőzsde CZ elvesztése mellett beleegyezett egy 4,3 milliárd dolláros bírság befizetésébe is, melyet az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezett.

Annak ellenére, hogy a Binance sohasem volt amerikai vállalat, a hatóságok mégis utoljérték, CZ ellen pedig vádat emelt az Igazságügyi Minisztérium. A szövetségi bíróság 2024 februárjában két hónappal elhalasztotta az ítélethirdetést, mely most újra aktuálissá vált.

36 hónapos börtönbüntetés

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma – röviden: DOJ (Department of Justice) – közlése szerint a Binance alapítójának és korábbi vezérigazgatójának, CZ-nek 36 hónapra börtönbe kell vonulnia, mivel megsértette az Egyesült Államok pénzmosás elleni törvényeit. A hatóság szerint CZ-nek tudomása volt arról, amit a Binance tesz, és bátorította is a törvénytelen tranzakciókat. A DOJ ügyvédei a benyújtott ítéleti feljegyzésben azzal érveltek, hogy a korábban CZ által is elfogadott 50 millió dolláros bírság mellett 36 hónapot börtönben kell töltenie, miután bűnösnek vallotta magát tavaly novemberben.

A beadvány szerint az ítélet nemcsak CZ-nek, hanem az egész világnak is üzenetet küld. CZ-nek kizárólag az Egyesült Államok törvényeinek megsértésével volt csak lehetősége nyerészkedni, ezért hatékonyan kell fellépni az ilyen jellegű próbálkozások ellen és azok ellen, akik törvénytelen módon kívánnak üzleti birodalmat és vagyont építeni.

A védelem reakciója

CZ eredetileg 12-18 hónapos börtönbüntetésben részesült volna, azonban a DOJ keddi beadványa azonnali reakciót kívánt CZ védelmi csapatától. A beadvány kitért arra is, hogy CZ helytelen magatartása és annak következményei beláthatatlanok voltak, ezért helyénvaló az ítéletet felfelé tornászni. A CZ-t képviselő ügyvédi csapat szerint azonban a Binance alapítója nem tudott és soha nem is tájékoztatta a kriptotőzsdét, hogy illegális pénzeszközökkel hajtottak végre tranzakciókat. A megosztó üzletember állítása szerint a platformon egy algoritmus működik, mely véletlenszerűen párosítja a tranzakciókat az Egyesült Államok által szankcionált országok felhasználói és az Egyesült Államok felhasználói között.

A védelem szerint ezek a tranzakciók csupán mérhetetlenül kicsi töredékét teszik ki a Binance kereskedési volumenének, mely átlagosan nagyobb, mint a világ 2-10. kriptotőzsdéjének együttes volumene. Állításuk szerint elképzeltetetlen az, hogy CZ tudatosan és szándékosan idézte elő ezeket a tranzakciókat, mivel megvalósításuk szinte lehetetlen.

Az eset súlyossága

CZ lemondásával biztossá vált, hogy a Binance sohasem lesz olyan, mint régen. Az egyetlen kriptotőzsde, mely azon dolgozott, hogy megvalósítson egy platformot a „határok nélküli” kriptovilág számára most Richard Teng vezetésével folytatja a munkát. Teng 2021-ben csatlakozott a Binance-hoz, korábban a Binance regionális piacokért felelős vezetője volt.

Az ügyben CZ-t támogatja gyermekei édesanyja és a Binance társalapítója, Yi He Zhao, volt felesége Yang Weiqing, Max Baucus, volt amerikai szenátor és jelenlegi Binance-lobbista és számos közismert személy. CZ vagyona 2024-es adatok alapján megközelítőleg 33 milliárd dollár, mellyel a világ 50. leggazdagabb embere a Forbes szerint.

CZ lemondásával egyetemben a Binance, mint vállalat is bűnösnek vallotta magát, és elfogadta a DOJ által kiszabott 4,3 milliárd dolláros óriási bírságot. A kriptotőzsde továbbá egy bíróság által kijelölt megfigyelőnek jelent, aki a működés monitorozza. A Binance kriptotőzsde natív tokenje, a BNB BNB Price BNB Price mindeközben újra 610 dollár feletti árfolyamon található, melyre 2021 novembere óta nem volt példa.