Dánia betiltja a Bitcoin tárcákat?

A Bitcoinhoz való hozzáférés Dániában hamarosan nehezebbé válhat, ha az új DeFi javaslatokat elfogadják. A dán hatóságok tervei a Bitcoin tárcák és más önálló tárolási megoldások szabályozására irányulnak, ami jelentős változásokat hozhat a kriptovaluta felhasználók életébe.

Dánia szabályozza az önálló kriptotárcákat

A dán pénzügyi felügyelet (DFSA) legújabb DeFi iránymutatása szerint az önálló kriptotárcák – beleértve a Bitcoin tárcákat is – szabályozás alá eshetnek. Mikko Ohtamaa, a Trading Protocol szakértője szerint a szabályozók túl messzire mennek, és az új iránymutatás minden kriptovalutával kapcsolatos technológiai eszközt megcéloz. Ohtamaa véleménye szerint ez a lépés jelentős hatással lehet a kriptovaluta iparágra Dániában.

Miért problémás az új szabályozási megközelítés?

Ohtamaa rámutatott, hogy a DFSA új szabályozási megközelítése miatt minden – beleértve a számítógépet, webböngészőt és Bitcoin tárcát – szabályozás alá kerülhet. Ez a hozzáállás megnehezítheti a Bitcoin tárcaszolgáltatások nyújtását Dániában. Az új iránymutatás szerint minden technológiai eszköz, amely hozzáférést biztosít a kriptovalutákhoz, szabályozandóvá válik, ami túlzott beavatkozást jelent a felhasználók magánszférájába.

Hogyan befolyásolja a MiCA és az Egyesült Államok szabályozása?

A DFSA lépéseit az EU MiCA (Markets in Crypto Assets) szabályozásában tapasztalt hiányosságok indokolják, amelyek 2024. december 30-án lépnek életbe, és nem vonatkoznak a decentralizált pénzügyekre. Ohtamaa szerint, ha a javaslatokat elfogadják, Dániában senki sem kínálhat Bitcoin tárcákat vagy DEX felületeket anélkül, hogy ne szabályoznák őket. Ez azt jelenti, hogy a DeFi és a kriptovaluta ipar komoly korlátokba ütközhet Dániában, ami versenyhátrányt jelenthet az ország számára.

Hasonló példák és ellentétek

Észtország hasonlóan járt el az önálló kriptotárcákkal, de az Egyesült Államokban a Coinbase elleni perben nemrégiben ejtették a vádakat. Ez győzelem volt az önálló kriptotárcák számára. Az USA új kriptós infrastruktúra törvénye, a FIT21 Act, a DeFi tanulmányozására irányul a szabályozás helyett. Ez azt mutatja, hogy a különböző országok eltérő megközelítést alkalmaznak a kriptovaluták szabályozásában, és Dánia szigorúbb hozzáállása nem mindenhol figyelhető meg.

A DFSA javaslatának jövője

Jelenleg a DFSA visszajelzéseket vár a magánszereplőktől, hogy miként lehetne javítani és elfogadhatóvá tenni a DeFi javaslatokat. Azonban, ha ezeket változtatás nélkül fogadják el, Ohtamaa szerint ez negatív hatással lesz az önálló tárolású Bitcoin tárcák szolgáltatásaira Dániában. A felhasználók és szolgáltatók várják a fejleményeket, hogy megtudják, milyen konkrét változásokra számíthatnak a közeljövőben.