Elfogtak egy férfit – darkwebről felbérelt gyilkossal akarta megöletni barátnőjét

Az Europol segítségével az olasz rendőrség elfogott egy férfit, aki a darkwebről felbérelt gyilkossal akarta megöletni a volt barátnőjét. 

Ha valaki azt gondolja, hogy a darkweb teljes mértékben elérhetetlen a hatóságok számára az téved. Már számos esetben jártak el a rendőrök olyan személyekkel szemben, akik bérgyilkost béreltek fel egy kiszemelt áldozat megölésére vagy éppen kábítószereket vásároltak. Most egy olasz férfi bukott le, aki a darkwebről szerzett bérgyilkossal akarta kivégeztetni a volt barátnőjét.

Az Europol, az olasz postai és kommunikációs rendőrséget (Polizia Postale e delle Comunicazioni) támogatva letartóztatta a férfit, aki a TOR hálózatán lévő internetes bérgyilkosokat összesítő weboldalán bérelt fel egy gyilkost, akinek 10 000 eurót fizetett bitcoinban azért, hogy megölje a volt barátnőjét.

Az Europol rendkívül összetett kriptoanalízist és kutatást végzett annak érdekében, hogy megtalálja azt a szolgáltatót, amin keresztül bitcoint utalt a férfi a gyilkosnak. A rendőrségnek végül időben sikerült az olasz állampolgárt megtalálnia, mielőtt még baja esett volna a korábbi élettársnak.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központja (EC3) és a kiberbűnözéssel foglalkozó közös munkacsoport (J-CAT) operatív elemzéssel és szakértelemmel támogatta a nyomozást.

A J-CAT egy állandó munkacsoport, amely az európai országok kiberbiztonsági tisztviselőit egyesíti, akik a különféle számítógépes bűnözéssel kapcsolatos nyomozásokban vesznek aktívan részt.

Nem ez volt az első eset, hogy a hatóságok horgára gyilkost felbérlő személy akadt. Tavaly az Egyesült Államokban tartóztattak le egy nőt, aki 5000 dollárt fizetett egy férfinek azért, hogy megölje a férjét. A rendőrség által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derült ki, hogy a szóban forgó gyilkosságot már 2016-ben eltervezte. A TOR böngészőt használva vette fel a kapcsolatot az állítólagos bérgyilkos weboldalával, ahol arra kérték az üzemeltetők, hogy a LocalBitcoins-on négy különböző címre küldjön bitcoint. A nőt azóta 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.