DASH-t már SMS-ben is lehet venni Venezuelában

A Dash Text a tegnapi napon jött ki új szolgáltatásával, mely révén olyanok is vehetnek Dash-t akik csupán egy SMS-t fogadni tudó telefonnal rendelkeznek. Az opció csak a Movistar és a Digitel hálózatain érhető el.

A pletykák szerint a DASH kriptopénz lassan népszerűbb mint a bitcoin a hiperinflációval küzdő latin-amerikai országban. Hogy mi a valóságalapja, az még kétséges, de tény, a bitcoin kereskedés rekordszinten mozog.

Egyaránt, az országban egyetlen DASH node sincs, bár ez nem feltétlenül kell a használat felfutásához.

A héten már írtunk egy cikket arról, hogy az ország ellentmondásos elnöke, Nicolas Maduro bejelentette a petro kriptopénz hivatalos indulását. A petro egy olajfedezetű állami kriptopénz és állítólagosan a DASH hasonmása.

A funkció gyorsan és egyszerűen használható, nem kell mást tenni mint elküldeni a “DASH” szót a 22625 számra majd a “CREAR” szót egy wallet létrehozásához. Ezek után pár perccel a telefonnal már DASH-t lehet küldeni és fogadni egyaránt.

Lecserélésre kerül Venezuela nemzeti fizetőeszköze, a bolivár, és új valutát a sok sebből vérző tokenhez, a petróhoz rögzíti.Az SMS alapú kriptopénz tranzakciók nem újak és bizonyos helyeken, mint például Szlovéniában már évek óta elérhető. Venezuela ugyanakkor kivételes helyzetben van mivel az ország már évek óta képtelen stabilizálni a hivatalos fizetőeszközét a bolivárt. Jelen pillanatban az amerikai dollár a legkézenfekvőbb alternatíva a venezuelai bolivárral szemben, de a dollár jelen formájában nem versenyezhet a bitcoinnal vagy épp a DASH-el.

A kriptopénzek cenzúra-rezisztensek, ami azt jelenti, egyetlen állam, elöljáró, központi bank se a kénye-kedve manipulálni, se betiltani használatukat. Egy másik előnye hogy sokkal könnyebb ‘becsempészni’ az országba, mint a papír zöldhasút, különösen mióta Maduro az országból való kilépést is megnehezítette.

A korábbi SMS alapú kriptovaluta tranzakciók nem a fejlődő, de a fejlett országokra fókuszálnak, de azok messze alul teljesítettek mivel a) fejlett bankrendszerrel rendelkeznek b) stabilok a fizetőeszközeik. Ezzel szemben az olyan elmaradott afrikai és latin-amerikai országokban, ahol a nemzeti fizetőeszköz az összeomlás szálán táncol, mélységig korrupt klientúra felügyeli a pénznyomtatást vagy korlátozások vannak életben a kriptopénzek hatékony alternatívát kínálnak nem csak mint értékőrző, de mint fizetőeszköz is.

Az még nem tisztázott hányan használnak kriptopénzeket az országban. Egy indirekt becslési mód az elfogadottság mérésére az elfogadóhelyek számában mérhető és ezek alapján 500 kisebb-nagyobb kereskedő fogad el DASH-t. Az 500-as számot produkáló Discover Dash oldalon viszont az is fel van tüntetve, hogy a legtöbb kereskedő péntek délután 3 órakor már bezár. Még ha legitim üzletekről beszélünk is, a legtöbb a fővárosban Caracasban koncentrálódik.

DASH árfolyam

A venezuelaiak jelen gazdasági helyzetben nem vágynak másra mint egy olyan stabil fizetőeszközre amely nem esik minden másnap meteorit módjára a mélyűrbe. Ugyan a bitcoin és a DASH jelen teljesítménye alapján egy fokkal jobb mint a bolivár, de éves távlatokban szemlélve már nem ilyen rózsás a helyzet. A bitcoin kb. 60%-ot míg a DASH csúcsértéke 10-ét éri csupán.

Egy másik akadály, hogy a venezuelaiak 40%-a még csak okostelefonnal sem rendelkezik. Ez egyrészt segíti hogy a sima Nokia bunkofon generáció tagjai is bekapcsolódjanak a DASH ökoszisztémába, de kevés ahhoz, hogy szofisztikáltabb kriptovaluta szolgáltatásokat vegyenek igénybe.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük