Újabb 3 milliárd dolláros sallert kapott a DCG

Letitia James New York főállamügyésze a napokban kiterjesztette a Digital Currency Group (DCG) és kapcsolódó kriptovaluta-vádlottak ellen indított perét, megháromszorozva az állítólagos csalási rendszerük méretét, mely így most már több mint 3 milliárd dollár.

James tavaly októberben perelte be a Digital Currency Group-ot (DCG), annak Genesis Global Capital leányvállalatát és a Gemini Trustot, a Cameron és Tyler Winklevoss ikertestvérek által működtetett kriptovaluta tőzsdét.

Azt állította, hogy több mint 1 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak azzal, hogy félrevezették a befektetőket a Gemini Earn programmal kapcsolatban.

James azzal vádolta a Gemini tőzsdét, hogy hamisan magas likviditású befektetésként reklámozta az Earn programját, és félrevezette a befektetőket a Genesis pénzügyi stabilitásával kapcsolatban. A főügyész azzal érvelt, hogy az állításokkal ellentétben a cégnél valójában magas volt a fizetésképtelenség kockázata. A főügyész azt is állítja, hogy a DCG szorosan együttműködött a vállalatokkal a látszatrendszer fenntartása érdekében.

A főügyész szerint az újabb befektetők jelentkezése nyomán világossá vált, hogy „a DCG által a Genesis-en keresztül elkövetett átverés” olyan befektetőket is behálózott, akik közvetlenül a Genesis-nek utaltak pénzt, és hamisan biztosították őket arról, hogy pénzük biztonságban van.

A további befektetők közül sokan lakossági ügyfelek voltak, köztük egy csontkovács és egy háztartásbeli apa, akik egyenként 2 millió dollárnyi bitcoint fektettek be a Genesisnél – áll a panaszban.

James több mint 3 milliárd dollár kártérítést követel annak a több mint 230 000 befektetőnek, akiket szerinte becsaptak.

„Ez az illegális kriptovaluta-rendszer és a szörnyű pénzügyi veszteségek, amelyeket valódi emberek szenvedtek el, ismét emlékeztetnek arra, hogy miért van szükség szigorúbb kriptovaluta-szabályozásra a befektetők védelme érdekében” – mondta James egy nyilatkozatban.

A DCG néhány nappal ezelőtt közölte, hogy James benyújtott keresete „alaptalan”, és arra számít, hogy a bíróságon győzni fog.

„A DCG mindig is törvényesen és tisztességesen végezte üzleti tevékenységét, és a DCG és Barry Silbert ártatlansága teljes mértékben beigazolódik majd” – áll a közleményben.

Bő egy éve, tavaly januárban jelentett csődöt – pontosabban csődvédelmi eljárást kért maga ellen a Genesis Global Trading, a Digital Currency Group kriptovaluta hitelezési egysége.

A jelenleg is csődeljárás alatt álló Genesis néhány napja indítványt nyújtott be, amelyben arra kérte a bíróságot, hogy engedélyezze vagyonkezelésében lévő eszközeinek az értékesítését. A Genesis portfóliója túlnyomórészt GBTC-ből áll 1,38 milliárd dollár értékben és közel a 87%-át teszik ki eszközállományának.

Február 8-án késő este a Genesis egyezségre jutott – új lapot nyitott – James irodájával, és beleegyezett, hogy hozzájárul a csalással kapcsolatos követelések érvényesítéséhez – teljes mértékben visszafizeti az ügyfeleknek a tartozását a 11. fejezet szerinti eljárás keretében. Az egyezséghez a csődbíró jóváhagyása szükséges.