Amerikai hatóságok a Digital Currency Group (DCG) nyomában

A Digital Currency Group (DCG) most az amerikai hatóságok vizsgálatával néz szembe belső pénzügyi tranzakciói miatt. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy a befektetőket tájékoztatták-e a szervezet és leányvállalata közötti tranzakciókról, és hogy történt-e bármilyen törvénysértés.

A DOJ New York-i keleti kerületi irodájának ügyészei a jelentés szerint interjúkat és dokumentumokat kértek a DCG-től és a Genesis-től, míg a SEC a jelek szerint a saját vizsgálatának hasonlóan korai szakaszában van.

A vizsgálatok kifejezetten a Genesis és a DCG közötti pénzügyi összefonódásra összpontosítanak

Amint az jól ismert, a Genesis Tradingnek jelentős veszteségekkel kellett szembenéznie a mára már megszűnt Three Arrows Capital (3AC) fedezeti alapnak nyújtott kölcsönök miatt.

A kriptokölcsönző platform 2,4 milliárd dollár értékű összeget várt vissza a 3AC-től. Ha ez még nem lett volna elég, ennek tetejébe, a Genesis anyavállalata, a DCG, 1,2 milliárdot adott nekik kölcsön, melyet sosem láttak viszont.

A Genesis vezérigazgatója ekkor így nyilatkozott: “Amint azt már június 17-én jeleztük, egy olyan partnerrel próbáltuk enyhíteni veszteségeinket, aki nem teljesítette a velünk szembeni kötelezettségeit. De eladtuk a biztosítékainkat, fedeztük a veszteséget és továbbléptünk. Üzletünk továbbra is normálisan működik, és ügyfeleink minden igényét kielégítjük”.

Kölcsön kölcsön hátán

Azonban néhány hónapra a vezérigazgató “nyugtató szavai” után, az FTX összeomlása eredményezte azt, hogy a Genesis bejelentette, hitelezési egysége felfüggeszti a kifizetéseket.

“A mai napon a Genesis Global Capital, a Genesis hitelezési üzletága meghozta azt a nehéz döntést, hogy ideiglenesen felfüggeszti a visszaváltásokat és az új hitelkihelyezéseket. Ezt a döntést az FTX összeomlása által okozott rendkívüli piaci zavarokra és az iparági bizalomvesztésre válaszul hoztuk” – mondta Amanda Cowie, a DCG kommunikációs és marketing alelnöke.

A Genesis az elmúlt hónapokban jelentős elbocsátásokat is végrehajtott, lecserélte a vezetői állományt és augusztus óta közel felére csökkentette a létszámát. Az FTX kripto-birodalom ezt követő összeomlása tovább rontotta a Genesis könyvelését. A cég tanácsadókat is felkért, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket, amelyek között szerepelhet a 11. fejezet szerinti csődbejelentés is.

A DCG alapítójának határideje az okozott károkért való felelősségvállalásra a mai nappal lejár

A kifizetések felfüggesztésével a dominó olyan cégekre dőlt, mint a Gemini, amely a Genesisre támaszkodott az Earn platformjában. Az okozott nehézségek miatt a Gemini társalapítója, Cameron Winklevoss és a DCG alapítója, Barry Silbert azóta nyilvánosan vitatkozni kezdett.

Cameron Winklewoss egy nyílt levelet osztott meg a Twitter profilján. A levélben ismerteti a nehéz helyzetet, amelybe a felelőtlen vezérigazgató sodorta a cégeket, és az ártatlan ügyfeleket. Első bekezdésében azzal próbál Barry Silbert lelkiismeretére hatni, hogy számszerűvé teszi az általa okozott károkat. Kiderül, hogy 47 nappal a kifizetések felfüggesztése után 340 000 felhasználó szenvedi el a kialakult helyzetet. A tartozások mértéke a felhasználókkal szemben ekkor 900 millió dollár.

“Ezek a felhasználók nem csak számok egy táblázatban, hanem valódi emberek. Egy egyedülálló anya, aki a fia taníttatására szánt pénzt adta kölcsön. Egy apa, aki a fia bar mitzvah-jára szánt pénzt adta kölcsön. Egy férj és feleség, akik az életük megtakarításait adták kölcsön. Egy tanár, akia gyerekei főiskolai pénzét adta oda. Egy rendőr, és még sokan mások. Ezek az emberek összesen több mint 900 millió dollárt bíztak Rád a vagyonukból. Konkrét válaszokat érdemelnek, és mi azért vagyunk itt, hogy megszerezzük őket.”

Winklewoss azt is világossá teszi, hogy cégével mindent elkövettek azért, hogy a legemberibb körülmények között oldódjon meg a helyzet, de a DCG vezérigazgató elutasított minden helyrehozás felé irányuló intézkedést. Nem fogadta el a meghívásokat a megbeszélésekre, elutasítja a velük történő együttműködést és nem hajlandó beleegyezni kulcsfontosságú határidőkbe.

A teljes tartozás több mint 1.6 milliárd dollár

“Hogy tisztázzuk, ez a káosz teljes mértékben a Te felelősséged. A Digital Currency Grouő (DCG) – melynek alapítója és vezérigazgatója Te vagy – 1.675 milliárd dollárral tartozik a Genesisnek (teljes tulajdoú leányvállalatának)– olvasható a levélben.

Winklewoss szerint ha Silbert a mentegetőzésre és rejtőzködésre elpazarolt időt megoldásokba fektette volna, már rég helyre tudták volna állítani a helyzetet. A Gemini társalapítója felhívja a figyelmet, hogy a felhasználók, akik élete most veszélyben van a tőlük megvont pénzösszegek miatt félnek és elfáradtak.

A levelét azzal zárja, hogy 2023. január 8-át szabja ki az együttműködésbe való beleegyezés határidejének.

A Greyscale is nehéz helyzetbe került

A DCG egy másik leányvállalata, a Grayscale is problémákkal küzd a legfontosabb bitcoin trust termékével kapcsolatban. A múlt hónapban a bizalmi részvények árfolyamának a bitcoin árfolyamához viszonyított diszkontja 50%-osra tört, ami azt jelzi, hogy a bizalom hiánya a termékben, illetve a befektetők készpénzre váltási képességében mutatkozik.