Decemberben jön az ETH 2.0, Vitalik Buterin is aktiválta magát

Ez év decemberében hosszas várakozás után végre elindulhat az Ethereum 2.0 első fázisa, amely során a konszenzus mechanizmus proof-of-work-ról proof-of-stake-re módosul.

Az Ethereum Alapítvány szerdán hozta nyilvánosságra az ETH 2.0 menetrendjét, részletében kitérve rá miként is fog a genezis fázis elindulni. Az elköteleződés szimbólumaként Vitalik Buterin is aktiválta magát és 3200 ETH tokent küldött a genezis fázis letéti okosszerződésébe, ami az ETH 2.0 indulás után már ETH staking jutalmat fog generálni.

Az ETH 2.0 indulást már egy ideje húzzák a vezető fejlesztők és az Ethereum Alapítvány. A múlt hónapban például azért halasztottak el az indulást, mert az ETH 2.0 kódbázisát egy független auditon kívánják átereszteni minden felmerülő és potenciális bug kiiktatása érdekében. Most viszont úgy néz ki, hogy az első fázis indulásának időpontja 2020. december elseje lesz, amikor is az átmenet során csökkenteni fogják a hálózat energiafelhasználását. Egy időben bevezetik a sharding technológiát is, ami az egyik legfontosabb skálázási implementáció lesz az ETH 2.0-án.

Kapcsolódó: Újabb csúszás az Ethereum 2.0 indulásnál, nagyot esett az ETH árfolyam a bitcoinnal szemben

Az Ethereum 2.0 proof-of-stake konszenzus algoritmusa révén a felhasználók ahelyett, hogy videokártyák bőgetésével hitelesítenék a tranzakciókat, helyette az ETH érméik zárolásával és stakelésével validátor csomópontként vesznek részt a hálózat biztosításában. Bárki képes lesz ilyen validátor csomópontként közreműködni, nincs más teendő, mint 32 ETH-et egy tárcacímre utalni és zárolni (persze ennél technikaibb). A 32 ETH aktuális árfolyamon mintegy ~15.000 dollárt, ~12.500 eurót avagy 4 és félmillió forintot jelent.

Az Ethereum 2.0 ütemterve itt tekinthető meg angolul, ez pedig a genezis letéti okosszerződés, amire gyűlnek a felhasználók staking forrásai.

ETH 2.0 decemberben

A genezis fázis elindulásához a fenti címen legalább 16 384 x 32 ETH-nek kell összegyűlnie december elsejét megelőző hét napban, amennyiben nem lesz meg az összeg – írja Danny Ryan, az Ethereum Alapítvány fejlesztője – akkor az indulás 7 nappal kitolódik mindaddig amíg össze nem gyűlik az összeg.

Az ETH 2.0 elindulást segítő honlap már aktív, amit érdemes mindazoknak alaposan átolvasni, akik ETH stakelésen törik a fejüket, itt részletes technikai útmutatót kapnak az induláshoz.

Tehát a kiírt határidő december 24-ke az ETH 2.0 induláshoz, addig kell a fenti tárcán 524 288 ETH-nek összegyűlnie. Az elmúlt két napban már több mint 42 000 ETH érkezett a címre, szóval ilyen ütem mellett nem valószínűsíthető további csúszás.