Decentralizált interneten dolgozik a világháló atyja

Bármi, ami az internetre kikerül az nem a Tiéd többé. Legyen az egy Facebookra feltöltött fotó vagy egy Twitteren írt hozzászólás, minden adatot valamelyik nagyvállalat szervere őriz, amely ezáltal könnyedén hozzájuk férhet és naponta hirdetések millióival bombázhat. Ha pedig végleg törölni szeretnéd azokat, akkor kénytelen leszel felkötni a gatyát, mert az nem is olyan egyszerű. Ha a profilodról le is töröltél valamit, az attól még a cég szerverén különböző jogi megfelelésekre hivatkozva továbbra is elérhető marad.

Tim Berners-Lee (lenti képen), a világháló de facto megalkotója már többször felhívta erre a figyelmet. Most pedig az internet decentralizált változatán dolgozik, amelynek már neve is van, Solid projekt. A számítógépes zseni célja nem más, mint az online adatvédelmi és tulajdonjogi kérdések kiküszöbölése és a felhasználók számára nagyobb ellenőrzés biztosítása a személyes adataik felett.

A projekt létezését már tavaly bejelentették, eddig viszont nem lehetett róla túl sokat tudni. Nemrég azonban számos új infó látott napvilágot.

Mindent a Pods-ba

A Solid lelke nem más, mint a Pods, amely a personal online data storage, azaz a személyes online adattároló rövidítése. A koncepció egyszerű. A felhasználónak van egy egyéni Pod-ja, ahol minden személyes adatot tárolhat. Ezt tarthatja otthon vagy egy külső szolgáltatónál is, de a lényeg, hogy maga a felhasználó dönti el, hogy hol és hogyan tárolja az adatait. A Pod-ok hordozhatóak, így bármikor szolgáltatót lehet váltani vagy akár saját számítógépen is lehet tartani.

Ma, ha az internetre feltöltesz valamit, akkor az adatok valamelyik nagyvállalat szerverén kötnek ki. A Solid ezen próbál most változtatni azzal, hogy a távoli szolgáltatásokra való feltöltés helyett, az adatok egy privát Pod-ra kerülnek.

A projekt legfőbb célja az, hogy a vállalatok ne tudjanak visszaélni a felhasználói adatokkal. Gondoljunk csak a Cambridge Analytica botrányra, ahol a Facebook több millió felhasználójának adatait politikai célokra használta fel. A Solid-nak köszönhetően ilyen a jövőben nem következhetne be, hiszen minden bizalmas információ csakis a Pod-ban kerülnek tárolásra.

Pro és kontra

A projektnek hála a felhasználók kezébe kerülhet a végső döntés, hogy ki férhet hozzá az adataikhoz és ki nem. A gyakorlatban viszont számos akadály merülhet fel a rendszer működésével kapcsolatban. Nemcsak strukturális, hanem szokásbeli változásokra is számítanunk kell.

Természetesen a rendszer legfőbb kérdése az adatbiztonság. Annyit már tudni lehet, hogy a Solid modell esetében például a közösségi média vállalatok hozzáférhetnek a Pod-ok adataihoz, de a saját szervereiken nem tárolhatják azokat. Ideális esetben ezzel korlátozni lehetne az adatbányászást és azok marketing célokra történő felhasználását. Ez eddig szép és jó, de ha a vállalat hozzáférhet az adatokhoz, akkor nem másolhatja le azokat? Ha pedig már az övé, azt kezd vele, amit csak akar.

Emellett a Solid elképzelése sok internetes cég által alkalmazott üzleti modellel is szembemegy. Egy átlagos felhasználó ugyanis hatalmas mennyiségű ingyenes online tartalmat és szolgáltatást élvez. Mindezekért a személyes adataikkal fizetnek, amelyet célzott hirdetések eladására használnak fel a cégek, ezzel fedezve az ingyenes szolgáltatások költségeit. Ha a jövőben ez nem lesz lehetséges, akkor más bevételszerzési módot kell választaniuk, azaz növekedhet a fizetős szolgáltatások száma.

A reklámipar ezzel szemben túlélné az internetes paradigmaváltást, amivel egy ilyen megoldás elterjedése járna, hisz nem elsődleges célja, hogy minél többet tudjon a felhasználókról. A felhasználók eddig is dönthettek arról, hogy adataik mekkora részét hajlandóak szolgáltatásokért cserébe elérhetővé tenni (persze van egy minimum küszöb, amit mindenkinek be kell szolgáltatnia). Vannak olyanok, akik egy 10%-os vásárlási utalványért képesek minden adatot ‘közszemlére’ bocsátani. Mások óvatosabbak és csak a legminimálisabbakat osztják meg. Akár működik majd a Pods, akár nem, ismét a felhasználók józan ítélőképességére és személyes preferenciáin lesz a hangsúly.

A Pods-nak egy nagy előnye azonban van. Mégpedig az, hogy minden adat egy helyen tárolható. A lakás fűtésének beállításától kezdve, a mosógép fogyasztásának ellenőrzéséig, minden egy helyről történik.

A projekt jövője

A projekt feje Berners-Lee most maximálisan a Solid projektre összpontosít. Munkáját pedig számos kiemelkedő szakember segíti úgy, mint például Bruce Schneier kriptográfus, aki egy nyílt forrású startupot is alapított a projekt előmozdítása érdekében. Az erőforrások már rendelkezésre állnak az új ökoszisztémába vágyó fejlesztők számára. Lássuk, mi sül ki belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük