Három nagy jegybank a DeFi-t teszteli a devizapiacokon

A devizapiacokon teszteli a DeFi-t három ország, Franciaország, Svájc és Szingapúr központi bankja. Azért indították el a Mariana projektet, mert szerintük a decentralizáció lehet a pénzügyek jövője. Közben azonban a CBDC-ket is behozzák a képbe.

Franciaország, Svájc és Szingapúr központi bankjai decentralizált protokollok – azaz DeFi – segítségével próbálják automatizálni a devizapiacokat, hogy csökkentsék a határokon átnyúló fizetések költségeit. Pár évvel ezelőtt alighanem a fantázia vagy a rossz humor kategóriájába tartozott volna ez a fenti mondat.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) innovációs központja által koordinált Mariana projekt azt vizsgálja, hogy a közvetítők nélkül működő decentralizált pénzügyeknél (DeFi) használt protokollok kiválthatják-e a különböző fiat valuták vevőinek és eladóinak összehozására szolgáló hagyományos, munkaigényesebb folyamatokat.

A DeFi és alkalmazásai a pénzügyi ökoszisztéma rendszerszinten fontos részeivé lehetnek. Az automatizált árjegyzők a pénzügyi infrastruktúra új generációjának alapjává válhatnak áll a BIS közleményében.

Devizapiacok alatt valójában CBDC-t értenek?

Ezek az automatizált protokollok likviditástárolókat (liquidity pool) és algoritmusokat használnak a tokenizált eszközök közötti árak meghatározására. Például a központi banki digitális valuták (CBDC-k) áránál is használhatnak ilyet, amelyek kibocsátásáról a három ország a jövőben dönthet.

Beszivárog a blokklánc a pénzügyi rendszerbe. (Pixabay.com)
Beszivárog a blokklánc a pénzügyi rendszerbe. (Pixabay.com)

A Mariana projekt célja annak vizsgálata, hogy az államilag kibocsátott digitális valutáknak lehetnek-e felhasználási területeik a mindennapi tranzakciókban vagy pedig a pénzügyi piacokon – írja a BIS.

Szabályozható-e a DeFi?

Eközben a tisztviselők azzal is küzdenek, hogyan szabályozzák a DeFi-t, mivel nincs a szektorban olyan (központi jellegű) szervezet, amelyre kötelezettségeket róhatnának ki. A BIS egyik tavaly decemberi tanulmánya még illúziónak nevezte a DeFit, mondván, hogy a központosított irányítás bevezetése itt is elkerülhetetlen – jegyzi meg a Coindesk.

A CBDC-kkel is kísérleteznek

A BIS egy másik projektjéről is nemrég számoltak be. Ennek során egy hathetes kísérlet keretében a cél annak kiértékelése volt, hogy a CBDC-k használhatók-e a devizaátutalásoknál. Húsz különböző kereskedelmi bank több mint 160 kifizetést hajtott végre összesen mintegy 22 millió dollár értékben. Ehhez központi bankok – Hongkongban, Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben és Thaiföldön – több mint 12 millió dollárt bocsátottak ki a platformon, lehetővé téve a kereskedelmi bankok számára a fizetési tranzakciókat (PvP).

A kísérleti projekt a BIS folyamatban lévő mBridge projektjének része volt. Ennek során a nemzetközi pénzintézet és e négy ország központi bankjainak együttműködése során a CBDC-ket és azok lehetséges szerepét vizsgálja a határokon átnyúló fizetésekben és a több CBDC-t érintő tranzakciókban.

Kapcsolódó cikkeink:

A devizaárfolyamok roncsderbijében egymással versenyezve zuhannak a fiat pénzek

Itt a SWIFT új dobása a CBDC-k és tokenizált eszközök integrációjára

Robert Kiyosaki nekiment a központi hatalmat erősítő CBDC-knek

Címlapkép forrása: Pixabay.com