Dél-Korea kormánya blokklánc technológiát tesztel az online szavazás kialakítására

Dél-Korea kormánya is fontolgatja a blokklánc technológia használatát az elektronikus szavazási rendszerének kialakításánál, jelentette a tech híroldal, a ZDNet november 28-án.

A Természettudományi és ICT Minisztérium és a Nemzeti Választási Iroda közösen kezdik el egy tesztrendszer kialakítását, amelyben az online szavazást már blokklánc technológiával lehetne lefolytatni. A tesztperiódus a jövő hónapban fog lezajlani, amit a Korea Internet and Security Agency (KISA) és a szöuli Nemzeti Egyetem Blokklánc Társasága fog vezetni.

A blokkláncot a szavazás során a “szavazó azonosítására és az eredmény tárolására” fogják használni:

“A szavazás telefonon, illetve személyi számítógépeken fog lezajlani. Az adatokat az elosztott hálózat fogja tárolni, és minden szavazó látni fogja majd az eredményeket, ahogy halad előre a választás.”

Dél-Korea kormánya blokklánc technologiát tesztel az online szavazás kialaítására

A tesztet követően a Nemzeti Választási Iroda fogja eldönteni, hogy később alkalmazzák-e majd a technológiát valós választások során is. Illetve nem terveznek megállni csak a blokklánc technológiánál, a mesterséges intelligencia, a big data és az Internet of Things (IoT) mind rajta vannak a listán, amit később fejlesztésként a rendszerhez szeretnének adni.

Több ország is gondolkodik a blokkláncon

Nem Dél-Korea az egyetlen, ahol a mobil szavazás rendszerének bevezetését fontolgatják. Egy hasonló blokklánc alapú szavazási rendszert már sikeresen használták West Virginia állam időközi választásán. Itt 144 külföldi bevetésen tartózkodó katonának volt lehetősége arra, hogy a blokklánc alapú Voatz platform segítségével leadhassa szavazatát.

Amerikán kívül pedig még számos ország tervez blokklánc alapú szavazási rendszereket: Ukrajna, Katalónia és a Japán Tsukuba városa is hasonló cipőben jár. Júniusban pedig a svájci Zug, amit sokan csak “Kripto-völgynek” neveznek, sikeresen kivitelezett egy blokkláncon alapuló városi tesztszavazást.