Kecskére káposztát: razziáztak a Deutsche Bank frankfurti központjában

Rájár a rúd az anti-bitcoin retorikát szívesen folytató európai bankokra, most a Deutsche Bank frankfurti központi irodájában razziáztak a hatóságok pénzmosás gyanúja miatt bizonyítékok után kutatva.

Még szeptemberben írtunk az évszázad legnagyobb pénzmosási botrányáról, mely során évek alatt a Danske Bank több mint 200 milliárd eurónyi orosz pénzt mostak tisztára. De ne felejtsük el Európa legnagyobb adócsalását se, mely során egy CumEx-nek nevezett kereskedési machinációval 55 milliárd euróval rövidítettek meg bankok nyugat-európai országokat.

És itt van máris a friss töltelék az újabb banki botrányhoz: a Panama-papírokból világosan kiderült, a Deutsche Bank számos kliensének (a ráadás: az így mozgatott vagyonok feltehetően illegális tevékenységből származtak) segített offshore számlák létrehozásában melyek adóelkerülés céljából történtek. További bizonyítékok gyűjtése érdekében a rendőrség november 29-én a korai órákban razziát tartott a bank frankfurti székházában.

A Deutsche Bank eddig több mint 18 milliárd eurót költött bírságokra és jogvitákra, és a friss razzia és a várható ügyészi verdiktek az összeget még tovább fogják növelni.

razziáztak a Deutsche Bank frankfurti központjában

A Bloomberg publikációjában ez áll:

“Illegálisan szerzett pénz Deutsche Bank számlákra utaltak, amely elmulasztotta jelenteni gyanúját, hogy a számlákat pénzmosás céljára használták”.

Vicces a Deutsche Bank

Ironikusan, pontosan az a Philippe Vollot hívta fel a figyelmet a kriptovaluták fokozottabb szabályozására mivel szerinte a bitcoin a pénzügyi bűnözök melegágya, aki a Deutsche Bank. pénzügyi bűnmegelőzési osztályának vezetője:

“A kormányoknak és szabályozóknak alaposan meg kell vizsgálniuk és meg kell bizonyosodni róla, hogy a kriptovaluták ugyanazt a pénzügyi bűntett szabályokat alkalmazzák, mint a hagyományos fizetési megoldások.”

Egy másik DB alkalmazott, Ulrich Stephan vezető stratéga pedig inkább nem ajánlaná a bitcoint a hétköznapi befektetőknek.

Az Egyesült Királyság Royal Bank of Scotland bankja után a Deutsche Bank a második legnagyobb bank mely 2008 óta a legtöbbet fizetett különböző európai intézményeknek jogi rendezés címén.