“Európa történetének legnagyobb adócsalása”, a hunyók megint a bankok

A reggel számos nemzetközi híroldalon jelent meg cikk Európa legnagyobb adócsalása címen, köztünk a német Die Zeit és a norvég E24 oldalon is, ahol arról írnak, hogyan károsították meg a bankok és a befektetők az adóhatóságokat több száz milliárd eurónyi kincstárjegy és részvényosztalék után járó adó államkincstárba be nem fizetésével.

A múlt évben a Portfolio.hu még arról írt, hogy a botrány nem csak egy országra, de országok sorára terjed ki. A legsúlyosabb adópénztől Németország, Belgium és Dánia esett el köszönhetően a bonyolult sémának, de az adócsalási ügyben nyakig van Norvégia, Svájc, Hollandia, Spanyolország, Olaszország és Franciaország is.

A masszív méretű adóelkerülési séma már évek óta futott mikor a hatóságok a múlt évben elkezdték felgöngyölíteni a szálakat. A nyugati média már most az évszázad csalásaként jellemzi a csalást.

A Die Zeit-nak nyilatkozó Christoph Spengel adójogi szakértő, akinek rálátása van a bizonyítékokra nyilatkozta:

“Ez Európa történetének legnagyobb adócsalása.”

Az adócsalás Dániának, Németországnak, Franciaországnak, Belgiumnak és Olaszországnak 55 milliárd eurójába került (ez kb. a harmada  a kriptopénz piacok teljes 182 milliárd eurós piaci kapitalizációjának). Csak Dánia vesztesége 12.7 milliárd dán korona (kb. 1,75 milliárd euró) írja a dán Politiken.dk.

Norvégia 600 000 norvég koronát vesztett csak (63 000 euró) írja a svéd Di hírügynökség, miután a dán hatóságok még időben figyelmeztették a norvég kollégáikat 10 további csalási kísérletre melynek végösszege 380 millió korona (40 millió euró) lett volna.

Még kérdéses hogy pontosan mennyivel is kopasztották meg az európai adóhatóságokat, de már a magnitúdójából ítélve is az évszázad adóbotránya lesz.

Adócsalás és a korrupt bankok hálózata

A svéd SVT jelentése szerint a világ legnagyobb bankjai nyakig benne voltak a szofisztikált adócsalásban. A Deutsche Bank egyike a sok jól ismert banknak, de benne volt az UBS, BNP Paribas, Barclays, JPMorgan, Meryll Lynch, Banco Santander és a Morgan Stanley is.

A CumEx-iratok

A CumEX-iratok 19 média outlet és újságíró éves munkája 12 országból. Több mint 180 000 titkos dokumentumot szereztek meg pénzügyi intézményektől, bankoktól, ügyvédi irodáktól és a német rendőrség nyomozói hivatalától, mely még vizsgálja az iratokat.

A “Cum-Ex” egy latin szó és azt jelenti “vele” és “nélküle,” és azt a komplikált rövid távú részvény kereskedést jellemzi, ahol az eladók és a vásárlók nem birtokolják a részvényt. Ilyen ügyleteknél a bonyolult természetéből fakadóan nagyon nehéz kideríteni a tulajdonjog kihez tartozását. A Zeit készített egy informatív videót a CumEx adócsalás természetéről, akinek megy a német érdemes megtekintenie.

Nem szeretnénk újfent ragozni az érveinket, hogy pontosan miért nincs szükség egy globális pénzügyi rendszerben ezekre az urambátyám pénzügyi intézetekre, de nyilvánvaló, hogy a bitcoin és a hozzá hasonló nyílt és transzparens, 100 százalékban lekövethető blokkláncokat használó pénzügyi rendszerben ekkora méretű adócsalás nem fordulhatott volna elő.

Másrészt felmerülhet a kérdés, lévén a kriptoközösség nagy része Messiásként várja az intézményi befektetők megjelenését a szektorban, ilyen feltételekkel, ilyen háttérrel, szükség van-e egyáltalán rájuk?!

Borítókép: Demokrata párti illusztráció 1832-ból. Andrew Jackson harca a Bank of America-val.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük