Decentralizált váltók a piacon

A kriptodevizák piacán jelenleg centralizált, vagyis központosított váltók vannak többségben, ezeket mind profitorientált cégek működtetik. Ezt a rendszert szeretné megreformálni a Binance és Kyber Network, amelyek már javában fejlesztik a decentralizált váltójukat, hogy új szintre emeljék a kriptodevizákkal való kereskedést, mentesítsék a piacokról a szabályozás jelentette félelmet és hogy ne lehessen a váltókat soha többet lekapcsolni.

A decentralizált váltók egy olyan jövőt ígérnek a felhasználóknak, ahol a kereskedés a közvetítő harmadik fél nélkül történik. Ugyanakkor jelenleg a kereskedés és a tranzakciók túlnyomó része a centralizált váltókon keresztül történik, amelyek uralják a kriptopénz váltás világát, magas  likviditást és könnyen kitapasztalható felhasználói élményt kínálva.

Nemrégiben a Binance és a Kyber Network is új fejlesztéseket kürtölt világgá a téren:

A Binance bejelentette, hogy decentralizált váltót fognak indítani Binance Chain néven és a Kyber Network már elérhetővé tette a közönség számára a decentralizált váltójuk béta verzióját.

Centralizált vs. decentralizált váltók

A hagyományos központosított váltók esetében a felhasználók letétjének tárolását, tranzakcióik végrehajtását és bizalmas adataikat mind egy társaság kezébe adják. A centralizált váltók forprofit vállalkozások és a profitjuk jelentős része a tranzakciós díjakból ered. Mivel ezek a váltók online és offline egyaránt tárolják a felhasználók jelentős pénzügyi forrásait, csábító célpontok a hackerek számára.

2018 januárja óta csaknem 700 millió dollár értékben loptak el kriptodevizát a hackerek világszerte.

A centralizált váltók előnyei között érdemes említeni, hogy felhasználóbarát felülettel rendelkeznek, rendkívül széleskörű szolgáltatást és kereskedési lehetőséget nyújtanak a felhasználók számára. A kriptodeviza kereskedés nagyobbik részét rajtuk keresztül bonyolítják, ezért nagy likviditással is rendelkeznek.

A másik oldalt nézve a decentralizált váltók esetében a felhasználóknak nem kell egy harmadik félre bízniuk a kereskedésük lebonyolítását és tőkéjük tárolását. A blokklánc technológia használatával teszik lehetővé a peer-to-peer kereskedést harmadik fél bevonása nélkül. A decentralizált váltóknak nem szükséges profitorientáltnak lenni, ezért sokkal alacsonyabb díjakkal vagy akár díjmentesen is képesek működni. Rajtuk keresztül a kereskedés minden esetben olcsóbb lehet, mint a centralizált váltók szerverein keresztül.

Viszont a decentralizált váltók használata érzékelhetően bonyolultabb az átlagos kriptodeviza kereskedők számára, ezek mellett a kereskedési lehetőségek kínálata is szűkebb és likviditásból is hiányt szenvednek.

A Kyber Network decentralizált váltójának béta verziója már elérhető

Egy fontos lépés a decentralizált váltók jövője felé, hogy Kyber Network – a decentralizált kriprodeviza váltó 2017-ben 200,000 Ethereum értékben hajtott végre közösségi forrásbevonást – 2018. március 19-én elérhetővé tette váltójának a béta verzióját a felhasználóknak. Ezelőtt már tesztelte a váltót 10,000 kiválasztott felhasználó körében, ami napi 60,000 dolláros forgalmat bonyolított le.

Egy a Bitcoin Magazine-nak adott interjúban a Kyber Network vezérigazgatója Loi Luu elmagyarázta a vízióját a béta verzió megnyitásával kapcsolatosan: “A célunk, hogy fellendítsük a forgalmát és teszteljük a platform teherbírását. Nyomon fogjuk követni a felhasználók számát, a forgalmat és a tranzakciók számát. Nagyjából 1 millió dolláros napi forgalomra számítunk a pár héten belül a közönség számára megnyitott béta verzióban.”

A Kyber Network folytatja a platform fejlesztését és az úgy nevezett “reserve managers” (tartalék menedzserek) mechanizmussal tervezik orvosolni a likviditáshiányt, ami a decentralizált váltók esetében még nagyon is jellemző.

A “reserve managers” program ösztönzi a felhasználókat, hogy a számlájukon található nem használt kriptodevizával teljesítsék a függőben lévő megbízásokat. Ha a reserve manager az átala nem használt kriptodevizával teljesíti a függőben lévő megbízásokat profitálhat a tranzakciónkként meghatározott kamatból.

Ahogy a Kyber Network felhasználóinak száma és hálózati hatása nő a közösségi béta verzióban remélik a reserve manager-ek közvetlenül fogják látni a rendszer előnyeit és ösztönözve lesznek és a nem használt tőkéjüket a hálózat rendelkezésére bocsájtják.

A Binance decentralizált váltója

A Binance egy centralizált váltó, amely több mint 8 millió felhasználóval büszkélkedhet. Nemrégiben bejelentette, hogy egy decentralizált váltót terveznek indítani Binance Chain néven. A felhasználók a Binance BNB tokenjét fogják használni a decentralizált váltó működtetéséhez. A Binance  reméli, hogy egy gyors és nagy teljesítményű váltót sikerül létrehozniuk, ami segíti a felhasználókat, hogy egyszerűen kereskedjenek és könnyen létre hozhassanak új tokeneket.

A kereskedési platform nem közölt még időpontot, hogy mikorra tervezik a decentralizált váltójuk indulását.

A Binance egyúttal elindított a közösség számára egy programozó versenyt a Dexathon-t, hogy beindítsa, illetve felgyorsítsa a fejlesztési folyamatokat. A cég létrehozott egy 1 millió BNB tokenből álló jutalomcsomagot, hogy ezzel ösztönözze a közösséget a blokklánc fejlesztésében való segítségre a Binance Chain számára. A cég emellett biztosít egy speciális 10,000 dolláros adományt egyetemi csapatok számára, ezzel motiválva, hogy ők is segítsenek a decentralizált váltó fejlesztésében.