Dezinformációt terjeszt a közmédia a bitcoinról a DK-s áramlopás kapcsán

Súlyos ügynek nevezte Bajkai István az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban zajlott kriptobányászatot. A közmédia és az általa megkérdezett biztonsági tanácsadó eközben már megint a bűnözőkkel riogat.

A fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt Borka-Szász Tamás ellenzéki politikus áramlopási ügyéről.

Hogy mondandóját drámaibbá tegye, Bojkai a bitcoinnal kapcsolatos előítéletek summázásával indított. Elmondta: a darkweb a sötét bűnözők világa, ezen a platformon cserél gazdát pénz, fegyver, információ és adat is.

Beszélt később általános észrevételeiről. Szerinte lehetetlen, hogy csak Borka-Szász tudott volna a bányászat tényéről, hiszen egy ilyen helyiségben rendszeresek voltak a megbeszélések, többek közt Niedermüller Péter DK-s polgármesterrel és Oláh Lajossal, a párt országgyűlési képviselőjével is.

A hallgatóságnak minden bizonnyal új információnak számított, hogy korábban volt már egy tűzeset, amely során kigyulladt a DK frakcióirodája feletti kapcsolószekrény. Akkor azt állapította meg a vizsgálat, hogy túlterhelés történt, de az okát nem tudták feltárni. Az áramlopási ügy felettébb gyanússá teszi ezt a helyzetet is – hangsúlyozta Bajkai István.

A képviselő szerint az eset pártfinanszírozási kérdéseket is felvet. Mint mondja, nem kizárt, hogy önkormányzati beszerzések mögé rejtették el a költséges eszközöket, hogy aztán így állítsanak elő még több pénzt – millió forintokat – a DK számára.

Megjegyezte, megfelelő felszerelések – hűtés, biztosítékrendszer, állandó felügyelet – nélkül egy ilyen rendszer üzemeltetése nemcsak lopásnak számított, de az épületben dolgozókat is veszélynek tette ki. A biztonság kérdését tovább színezi az a megállapítás is, hogy a bányászrig kerete fából készült.

Az egyébként továbbra is kérdéses, vajon Niedermüller, Erzsébetváros polgármestere tudott-e arról, mi zajlik a hivatalban. Az eljárás során akár az ő kihallgatása is szükségessé válhat.

Szakértők a Híradóban

Az dolog kapcsán ismét nagyobb médiafigyelmet kaptak a kriptopénzek és a bitcoin, a köztévé konzervatív hozzáállásának köszönhetően azonban inkább negatív megközelítésben.

Az általuk megkérdezett biztonsági tanácsadó így nyilatkozott:

A kriptovalutának megszerzése és a felhasználása az én tapasztalataim szerint inkább az illegális szektort erősíti. Nagyon sok esetben zsarolóleveleknél, illetve egyéb módon találkozunk a kriptovalutákban való fizetésre való felhívással, ugyanúgy, ahogy a finanszírozásnál és az illegális tevékenységek finanszírozására egyébként kiváló.

A szakértő egyébként nem füllentett nagyot, a saját tapasztalatai szerint valószínűleg tényleg ilyen viszonylatban találkozik a legtöbbször a kriptopénzekkel – lévén, biztonsági szakembert kérdeztek meg, akinek a munkakörébe az ilyen támadások elhárítása is tartozik.

Ennek ellenére nem árt kritikusnak lenni a médiával szemben, és utánanézni hozzáértő emberek által összeállított tanulmányoknak sem.

A Chainalysis januári elemzéséből például egyértelműen kiderült, hogy a darknet mindössze 0,08%-os részesedéssel rendelkezik a kriptotranzakciók teljes volumenéből. (Igaz, magán a darkneten zajló fizetések több mint 90%-a valamilyen kriptopénzzel történik.)

Az áramlopás kapcsán egyébként a csütörtöki kormányinfón is felmerültek kérdések. Gulyás Gergelyt itt kérdezték a kriptovaluták szabályozásáról is, amire azt mondta, az unió dolgozik az egységes szabályozáson, mivel határon átnyúló szolgáltatásokat is érint a kérdés.

(MTI)

Kiemelt kép: Globetrotter19, licenc itt.