Hamarosan indulhat a kínai digitális jüan

A kínai központi bank tisztviselője szerint az intézmény közel áll egy nemzeti digitális valuta, a digitális jüan, bevezetéséhez.

A hétvégén egy Kínában rendezett konferencián Mu Changchun, a Kínai Népbank (PBoC) fizetési osztályának igazgatóhelyettese elmondta, hogy kutatói tavaly óta keményen dolgoznak a digitális jüan infrastruktúrájának kiépítésén, ami mára kibocsátás közeli állapotba került.

A Facebook június közepén jelentette be a Libra kriptovaluta-projektjének részleteit, ami után Kína digitális jüan projektjének kivitelezését dupla sebességre kapcsolták.

Július elején, Zhou Xiaochuan, a PBoC korábbi kormányzója kifejtette, hogy a Libra veszélyt jelent a fizetési rendszerekre és a nemzeti valutákra, köztük még a kínai jüanra is.

Mint ilyent, azt állította, hogy a kínai kormánynak “meg kell tennie a megfelelő előkészületeket és a kínai jüannak erősebb valutává kell válnia”. Zhou továbbá azt is javasolta, hogy a “kereskedelmi intézetek”, mint a bankok számára tegyék elérhetővé a digitális jüan kibocsátást, ahogy ezt Hongkong a dollárjával engedi.

Wang Xin, a PBoC kutatási osztályának vezetője elismerte, a jegybank “nagy figyelemmel követi” a Libra projektet, és amennyiben szükségesnek találja, akkor felgyorsíthatja saját digitális valutájának fejlesztését.

Hétvégi kommentárjában Mu megismételte, hogy a PBoC digitális pénze az M0-ás pénzkínálat, azaz a forgalomban lévő érmék és bankjegyek helyettesítője lenne, nem pedig az M2-esé, amely magában foglalja a banki betéteket is. A digitális valuta elsődleges célja, hogy fokozza a jüanban lebonyolított forgalmat nemzetközi szinten is.

A PBoC számos, a digitális pénznemére vonatkozó szabadalmat nyújtott be, amik képet adnak  működéséről. A szabadalmi kérelmekből kiderül, olyan technológiát alkalmaz ami végpontok közötti (felhasználók) tárcákban lehet tárolni és tranzaktálni vele, közvetítők nélkül.

A szabadalmak alapján a tárca a központi bank vagy bármely más felhatalmazott központi egység által kibocsátott digitális valutát tárolná, amelyet titkosított pénzként privát kulccsal védenek és több aláírásos biztonságot kínál. A digitális pénzt a Bitcoinhoz hasonló módon egy  decentralizált környezetben tárolnák.

A szabadalmi hivatalokhoz legalább 52 a PBoC Digitális Pénzügyi Kutatólaboratóriumhoz köthető kérelem érkezett, a legutóbbit 2018. október 9-én adták be.

(Forrás: Bloomberg)

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.