Digitális útlevéllel lesz biztonságos az utazás?

  • 15
  •  
  •  
  •  

Úgy tűnik, hogy a biztonságos nemzetközi utazáshoz hamarosan nem papír alapú útlevelet fogunk használni. Jön helyette azonban egy telefonos applikáció, amit blokklánc protokoll véd majd. A digitális útlevél segítségével egyszerűen és megbízhatóan igazolhatjuk majd azt is, hogy nem vagyunk fertőzöttek COVID 19-cel, írja a Forbes.

A spanyolok fejlesztették ki a digitális útlevelet, hogy biztonságosan fogadhassanak turistákat

A fejleményekről Cristina Del Rió Fresen, a spanyol Turisztikai Minisztérium Nemzetközi Turisztikai Biztonsági Laboratóriumának vezetője számolt be egy múlt heti webináriumon.

A Health iCard App vagy Hi+ Card elnevezésű alkalmazás fejlesztője a madridi Tourism Data Driven Solutions (TDDS). A TDDS egy spanyol kormány által támogatott, számítástechnikára és mesterséges intelligenciára szakosodott intézettel együtt dolgozta ki a digitális útlevelet.

A kép forrása: Forbes

A rendszer különlegessége, hogy ezen keresztül hitelesítik majd a hatóságok, hogy az illető fertőzött-e koronavírussal vagy sem. A blokklánc technológia az, ami lehetővé teszi, hogy ne lehessen csalni a teszteredményekkel. A GDPR-al is kompatibilis Hi+ Card-ot az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) is támogatta.

Kapcsolódó: Immunitás igazolása a telefonunkon: blokklánc segíthetné a gazdaság újraindítását

Júliusban kezdik tesztelni

Fresen elmondta, hogy a rendszert júliusban kezdik tesztelni: az első olyan repülőút, amire már csak az alkalmazást használva lehet felszállni Madrid és a Kanári-szigetek között lesz. Aki szeretné kipróbálni, azt azonban el kell keserítsük: az első gépen még csak a sajtó, az utazási irodák képviselői és az ENSZ Turisztikai Világszervezetének munkatársai utazhatnak majd.

Az innováció úgy kell a turizmusnak, mint egy falat kenyér

Az innovációra óriási szükség volt a térségben, a Kanári-szigetek ugyanis erősen függ a turizmustól, ami a GDP 35%-ért és a munkahelyek 40%-ért felelős. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkára, Zurab Pololikashvili szerint az innováció a sarokköve a turisztika helyreállításának.

“Az utazás nem lesz ugyanolyan, mint ezelőtt volt. Biztonságosabb és fenntarthatóbb lesz, hogy továbbra is hasznos legyen a nemzeteknek és közösségeknek” – mondta el a főtitkár.

Spanyolország júliusban nyitja meg a határokat, a kötelező karantént pedig június 7-től törlik el a Kanári-szigeteken.


  • 15
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.