Dollármilliárdos szerint az USA helyett Shanghaj a világ pénzügyi központja

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ray Dalio, milliárdos hedge fund menedzser nemrég megosztotta sarkos véleményét az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúról. Az USA-Kína közötti kapcsolatok nemzeti tanácsának volt a meghívott előadója. Dalio arra figyelmeztette a hallgatókat, hogy a mostani kereskedelmi feszültség könnyen a ‘pénzügyi tőke’ háborújává válhat.

Dalio az elmúlt időszakban többször nyilatkozott vészjóslóan. Októberben arról beszélt, hogy a világ egy nagyon ijesztő szituációval néz szembe, ugyanis a gazdaság növekedése megbotlott, és egyre nagyobb a szakadék a vagyoni egyenlőtlenségekben. Szerinte az amerikai dollár elveszti tartalékvaluta szerepét a világban.

Véleményem szerint közel vagyunk a végéhez. Az utolsó időszakában vagyunk a tartalékvaluta rendszer – a fiat monetáris rendszernek. Nemcsak negatív kamatráták sújtanak, hanem emellett még egyre növekszik a deficit is. És ez még nem a sztori vége. Mert a nagyobb dolog az egészben a fedezetlen kötelezettségek.

Erről a beszédről a világ új gazdasági rendjéről azt vezette le Ryan Smith, hogy lehet Dalio titokban bitcoin támogató.

banner

Dalio mostani Kínáról szóló megjegyzései még tovább árnyalják a képet. A beszédében arra utal, hogy Kína átveszi az USA-tól a világ vezető nagyhatalma szerepét. Ha pedig ez az átmenet nem lesz óvatosan kezelve, akkor könnyen gazdasági káoszhoz vezethet.

Az amerikai gazdaság az 1950-es években volt a csúcson, de hamarosan elveszti vezető szerepét

Ray Dalio előadásában bemutatott egy érdekes ábrát, ami a különféle birodalmak relatív hatalmának becslését ábrázolja évszázadokon keresztül.

Dalio adatai alapján Amerika (sötétkék vonal) az 1900-as évek elején vált a világ vezető szuperhatalmává, amikor átvette Nagy-Britannia szerepét. Az amerikai hatalom a második világháború után csúcsosodott ki. Azóta viszont fokozatosan leszálló ágban van, és ma a korábbi nagyságának csak a 70%-át éri el. Mindeközben Kína (piros vonal) alulról tornázta fel magát, és ma már az Egyesült Államokkal vetekszik a hatalma. Ha továbbhúzzuk ezt a vonalat jobbra, akkor pár éven belüli meg is előzi az USA-t.

Ehhez a ponthoz – a birodalmak felemelkedése és bukása – Dalio azt mondta:

A fejlődés szorosan együtt jár a pénzügyi rendszerek és pénzügyi központok fejlődésével. A holland birodalom idején ez Amszterdam volt, később ez London lett. Ma ez New York, de hamarosan Shanghaj veszi át a szerepet.

Dalio egyértelműen figyelmeztet a veszélyre

Dalio figyelmeztette a hallgatóságát az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború következményeire. Kína a történelemben sokszor töltött be vezető szuperhatalom szerepet a ‘konfúciusi megközelítés’ alkalmazásával. Ez a megközelítés nem egyezik meg az amerikai megközelítéssel a világról, ami a demokratikus elvekben hisz.

Nem várhatjuk azt, hogy a kínaiak is úgy fognak viselkedni mint az amerikaiak, és a rendszer is úgy működjön. Az sem fog megtörténni, hogy az amerikaiak a kínaiak elvárásai alapján fognak működni.” jegyzi meg a milliárdos.

Dalio 35 éve üzletel Kínában. Ez alapján azt vonja le, hogy egyik ország sem fogja tudni átvenni a másik ‘hitvallását’. Ha pedig a kereskedelmi tárgyalások nem javulnak, ez könnyen egy pénzügyi tőke háborújáig fajulhat. Dalio bízik benne, hogy mind a két fél megtalálja a win-win pozíciókat a tárgyalások során közös megegyezéssel. Ehhez pedig Trump amerikai elnöknek és Xi kínai elnöknek is változtatni kell a mostani retorikáján.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.