Európai Központi Bank: a kriptoeszközök nem jelentenek veszélyt a pénzügyi stabilitásra

Az Európai Központi Bank (EKB) egy pénteken publikált dokumentuma szerint a digitális eszközök nem jelentenek veszélyt az eurózóna pénzügyi stabilitására.

Az EKB szerint a kriptók együttes minimális a pénzügyi rendszer értékéhez képest és továbbra is limitált a kapcsolat a pénzügyi szektor és a kriptogazdaság között. Emellett EU bankok 99%-a nem rendelkezik rendszerszinten releváns kripto-befektetéssel.

Ahogy Mario Draghi korábban szintén kihangsúlyozta, a kriptopénzek képtelenek betölteni a pénz funkcióját. Minimális számú kereskedő fogad el bitcoint és “nincs kézzelfogható hatása a reálgazdaságra” vagy a monetáris politikára.

A központi bank jelentés hozzáteszi:

A kriptoeszközök magas áringadozása, a központi banki támogatás hiánya és a kereskedői elfogadottság limitáltsága megakadályozza, hogy a kriptoeszközök a készpénz és betétek helyettesítőjeként lehessenek használhatóak, illetve a távoli jövőben a kriptoeszközök nagyon nehezen vehetik fel a monetáris eszközök jellemzőit.

Az EKB jelentés a stabilcoinokra is kitér, és megemlíti, a kriptók veszthetnének volatilitásukból, ha központi bank fedezet állna mögöttük. Viszont egy ilyen lépés új problémákat is felvetne: “Ilyen kollaterizáció a központi banki tartalékok iránti megnövekedett kereslethez vezethetne, ami hatással lenne a monetáris politikára és annak kivitelezésére.”

Az EKB pillanatnyilag nem tervez saját központi banki digitális fizetőeszközt kibocsátani, ugyanakkor nyitott a kísérletekre és figyelemmel követi a digitális gazdaság fejlődését.

“Elvileg a CBDC-t [central bank digital currency] olyan felhasználóbarát, kockázatmentes eszközként lehet fejleszteni, amely megfelel mind a digitalizáció, mind a biztonságosság gazdasági követelményeinek,” részletezi álláspontját az EKB.

>>> Webtárhely, dedikált VPS szerverek Bitcoinért Izlandon

A kriptoeszközök egyben nem esnek az EU pénzutalási szabályozása alá illetve a hatályban lévő szabályozás szerint nem építhetőek be az EU pénzpiaci infrastruktúrájába.

Így folytatja a jelentés:

A kriptoeszközök nem használhatók a rendszerszinten fontos FMI-k [financial market infrastructure rövidítése] pénzbeli elszámolásánál. Nem minősülnek értékpapíroknak, így a központi értékpapír-letétkezelők (CSD-k) nem indíthatnak elszámolást kriptoeszközökben. Még akkor is, ha a kriptoeszközökön alapuló termékeket központi felek (CCP) számolnák el, ezeket engedélyeztetni kellene és meg kellene felelniük a hatályban lévő szabályozási követelményeknek, ami további költségeket és nem egyértelmű előnyöket jelenten az EU központi CCP-k számára.

Végső következtetése a papírnak, hogy a technológia potenciális hatása “korlátozott és/vagy kezelhető a meglévő szabályozási és felügyeleti keretek között.”