Dőlni látszik a Bitcoin, mint menedékeszköz elmélet

Az elmúlt hét Bitcoin árteljesítménye megcáfolja azt a feltételezést, miszerint a részvénypiaci felfordulások, geopolitikai krízisek és kamatláb csökkentések esetén, a BTC mint befektetői menedékeszköz viselkedik.

A múlt héten például 27960 pontól 25409 pontig zuhant a Dow Jones Ipari Átlag, de hasonló pályát járt be a Nasdaq, a FTSE, DAX és az összes többi jelentős részvénytőzsde indexe. A bitcoin árfolyama hasonlóan múlt hét elején még 9900 dollárnál járt, ma már csak 8800 dolláron kereskedik.

A kamatláb csökkentésekről szintén azt vélték az elemzők, hogy a BTC árfolyamára pozitív hatással van. Ám korábbi FED kamatláb csökkentések vizsgálata cáfolja a feltételezést. 2019-ben az amerikai központi bank háromszor vágott kamatlábat (jelenleg 1.75%-os) és a három vágást követően a bitcoin árfolyama nem mutatott szignifikáns emelkedést, sőt, az átlaghozama 1 hét, 1 hónap, 3 hónap időtartamokra -5.0%, -20.9%, -11.0% volt.

A bitcoin árfolyamának alakulása FED kamatláb döntések során | Forrás: The Block

A konkrét elmélet a Bitcoin menedékeszköz funkciójára az, hogy makrogazdasági volatilitás és FED intézkedések (értsd: kamatláb csökkentés) egy nettó pozitív hír a kockázatosabb, nem inflációs befektetési eszközökre.

A hagyományos piacok az amerikai elnökválasztási kampány sebességre kapcsolása előtt újabb kamatláb csökkentést anticipálnak, így a menedékeszköz proponensek a Bitcoin árfolyamának további emelkedését várják rövid távon.

The Block elemzése ugyanakkor az amerikai irányadó kamatlábak és a bitcoin árfolyam egymástól független viselkedését bizonyítja, tehát az új feltételezés, hogy egy újabb kamatláb csökkentés nem befolyásolja effektíven a BTC áralakulását.

A Bitcoinra 11 év alatt több karakterisztikát is magára aggattak a hagyományos értelemben gondolkodó közgazdászok: fizetőeszköz, értékőrző, menedékeszköz, hedge stb. Érdemes a feltételezéseket óvatosan kezelni és simán csak egy hihetetlen gyorsan adaptálódó monetáris gekkóként kezelni.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük