Donald Trumpot már Bitcoin Lightning fizetésekkel is lehet támogatni

Május 23-án írtunk róla, hogy Donald Trump lett az Egyesült Államokban az első republikánus amerikai elnökjelölt, aki kriptoadományokat is elfogad a kampánya támogatásához. És Donald Trump lett az első olyan is, aki Bitcoin Lightning fizetéseket is elfogad támogatásként. Ez a hír egyébként tényleg óriási lépés a Bitcoin számára. Ezzel most már végérvényesen a legmagasabb politikai szinteken is megjelent a kriptovaluta. Ráadásul a kriptofanatikusok újabb megerősítést nyerhettek, hogy Trump tényleg elkötelezett a Bitcoin jövőjének támogatása mellett az Egyesült Államokban.

Donald Trump nagyon jól pozicíonálja magát a Bitcoin támogatásával

Trump kampánya az OpenNode-dal, egy jól ismert Lightning Network infrastruktúra-szolgáltatóval kötött partnerséget az adományok kezelése érdekében. A támogatók mostantól a Lightning Networkön keresztül, a gyors és alacsony költségű tranzakciókat lehetővé tevő második réteges technológián keresztül bitcoin segítségével járulhatnak hozzá Trump 2024-es elnökválasztási kampányához. Az OpenNode közleményében arról írtak, hogy büszkék, hogy ők vihették be a Bitcoint a politikai támogatások folyamatába ezen a szinten. Szerintük az, hogy a Trump-kampány is őket választotta a támogatásra, egyértelműen mutatja, hogy minden politikai szereplő és nonprofit szervezet használhatja a Bitcoint támogatások és adományok kezelésére.

Múlt hétvégén, amikor a Libertárius Párt kongresszusán beszélt, Trump hangsúlyozta elkötelezettségét a Bitcoin-barát környezet előmozdítása mellett az Egyesült Államokban. Kijelentette, hogy „biztosítani fogja, hogy a kripto és a Bitcoin jövője az USA-ban készüljön”. Plusz támogatni fogja a nemzet legalább 50 millió kriptobirtokosának önrendelkezési jogait. Trump Bitcoin iránti támogatása túlmutat a kampányadományokon. Az előbb említett beszédében Trump egyébiránt kötelezettségvállalást tett arra is, hogy elnökké választása esetén kegyelemben részesíti Ross Ulbrichtot, a Silk Road alapítóját és a Bitcoin egyik korai úttörőjét. „Már 11 évet ült” – mondta. „Haza fogjuk engedni őt”.

Mindenesetre Trump kriptotámogató hozzáállása értékelhető kampánylépésként is. Hiszen a Biden-kormányzat inkább kriptoellenes vagy semleges álláspontot képvisel. Így azzal, hogy a Bitcoin-közösség mögé állt, a vezető elnökjelölt a technológiai fejlődés és a pénzügyi szabadság szószólójaként pozícionálta magát. Gondoljunk bele, épp néhány napja Joe Biden jelenlegi amerikai elnök megvétózta azt Bitcoin-párti törvényt, amely hatalmas győzelem lett volna a kripto számára. A Biden által megvétózott törvényjavaslat lehetővé tette volna, hogy szigorúan szabályozott pénzügyi cégek Bitcoin és más kriptovaluták letétbe helyezését és megőrzését is biztosíthassák.