A drogbáró Escobar család legújabb kincse: a bitcoin védjegye

Mindössze néhány napja kürtölte tele a sajtót Craig Wright (vagy ismertebb nevén Faketoshi) azzal, hogy hivatalosan is őt illeti meg mostantól a bitcoin fehér könyvének szerzői joga. Ez sok embert nem nyűgözött le; az azonban, hogy előtte kit illetett a copyright, az már jóval inkább. A válasz ugyanis első hallásra meghökkentő lehet: az eredeti tulajdonos nem más, mint a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar családja.

Az Escobar család vállalata volt eredetileg a bitcoin védjegyének tulajdonosa

Miután az USA szerzői jogi hivatala megadta Craig Wrightnak a bitcoin fehér könyvére bejelentett szerzői jogi védelmet (na, meg azt is nagyon gyorsan kiemelték, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Wright lenne Satoshi, hiába minden állítása), néhány emberben felmerült a kérdés: kié volt eddig a bitcoin szerzői joga? A CCN egyik riportere kutatásba is fogott – a feltárt adatok pedig érdekes kapcsolatokat és személyeket hoztak a napvilágra.

A szerzői jogi hivatal szerint ugyanis a korábbi tulajdonos az Egyesült Királyságban bejegyzett Coin Legal Ltd volt. Ennek a 2018 júniusában alapított cégnek a vezetője Olof Kyros Gustafsson. Gustafsson azonban nem csak ennél a cégnél szorgoskodik ám: ő a CEO-ja az Escobar Inc nevezetű vállalkozásnak is.

Ez eddig mind szép és jó – azonban a szerzői jogra beadott jelentkezést nem ő írta alá, hanem a vállalkozás egyik alapítója. Az ő személye, bár az angol adatbázis listáján nem szerepelt, de a szerzői jogi iroda okmányán igen.

Az alapító pedig nem más, mint Roberto de Jesús Escobar Gaviria, a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar öccse – avagy El Osito (azaz kis medve vagy maci), ha valaki esetleg közelebbi viszonyban állna a családdal. (Vagy szimplán már látta a Narcos című sorozatot.)

A drogbáró Escobar család legújabb kincse: a bitcoin védjegye

Az eredeti védjegyigénylést tavaly júliusban adta le a vállalkozás, így mindössze 4 hónapig birtokolták azt, mielőtt Wright beadta kérelmét novemberben. Az eljárás szerint az eredeti tulajdonosnak 6 hónapja van arra, hogy megvédhesse a szerzői jogát. Ezt azonban nem tették meg, így Wright végül mégis bezsebelhette magának a címet.

Hogy Roberto Escobar és cége mit gondol Wright produkciójáról, arról mélyen hallgatnak. Na, meg arról is, hogy eredetileg ők miért akarták maguknak tudni a bitcoin fehér könyvének szerzői jogát.