Egy amerikai cég egy új 800 km/órás sebességgel száguldó drónt fejlesztett

A dél-kaliforniai Mayman Aerospace bemutatta új, sugárhajtású, nagy sebességű, függőlegesen fel- és leszálló, mesterséges intelligenciával felszerelt drónjainak termékcsaládját.

A Mayman szerint ezek a drónok békés környezetben és háborús műveletekre egyaránt használhatók. A pilóta nélküli légi járművek akár 800 km/h sebességgel is büszkélkedhetnek. A drónok a Mayman szerint az orvosi ellátmánytól kezdve a Hellfire rakétákig mindent képesek szállítani. Az új Razor VTOL drónokat a Skyfield AI-vezérelt navigációs és vezérlőszoftver segíti.

Mayman drón

A Razor drón

A Razor 0-800 kilométer/óra sebességtartományban képes helikopterek és sugárhajtású vadászgépek mozgását lekövetni. A cég effektor dróntípusát a drága cirkálórakéták olcsó helyettesítőjeként hirdetik. Az AI-vezérelt jármű lehetővé teszi a csomagok vagy rakéták pontos célba juttatását. A Razor 6000 méteres magasságban is képes repülni, és nagy akár 454 kg tömegű csomagot is képes szállítani.

A drón rakétahordozóként is működhet, ezáltal megnövelve a kisméretű levegő-levegő vagy levegő-föld rakéták hatótávolságát. Az olyan rakétákat, mint a Brimstone vagy a Hellfire, több mint 600 kilométerre képes eljuttatni.

A drón parancsszóig a helyén tud várakozni, majd a rakétát a végső célmegjelölés után bevetni, növelve ezzel a rakétarendszerek hatótávolságát és pontosságát.

A Mayman drón műszaki adatai

A Razor légi haszonjármű (AUV – air utility vehicle) a vállalat szerint ugyanolyan hasznos teher szállítása esetén töredéke bármely alternatív repülőgép méretének. A vállalat szerint emellett bármilyen üzemanyaggal működhet.

A teherszállító drón egy 10 négyzetméternyi területről képes felszállni és leszállni, ami hatékony eszközzé teszi a katonai műveletekben. Emellett mesterséges intelligencia alapú navigációs rendszerrel és vezérléssel is rendelkezik.

A drón gyors emelkedésre, süllyedésre, veszteglésre és rendkívüli manőverezőképességre képes. A drónak önállóan fel és le tudnak szállni, minimális támogatást igényelve a személyzet részéről. A változattól függően a drónok 45 kg és 450 kg közötti hasznos terhet képesek szállítani.