Egy amerikai férfi Bitcoinnal mosta tisztára a csalásból származó készpénzt

Egy amerikai férfi beismerte, hogy Bitcoinnal mosott tisztára 630 ezer dollár készpénzt, amely különféle csalásokból származott.

Bitcoinnal mosta tisztára a készpénzt

Egy Massachusetts állambeli férfi, Austin Nedved bűnösnek vallotta magát és beismerte, hogy részt vett sebezhető és idős emberek átverésében. A csalások révén több mint 600 ezer dolláros haszonra tett szert. A bíróságon Nedved továbbá bevallotta azt is, hogy a különféle csalásokból származó pénzt peer-to-peer (felhasználó és felhasználó közötti) kriptotőzsdéken Bitcoinnal mosta tisztára. De ezeken kívül még más bűncselekmények tekintetében is elismerte bűnösségét.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy sajtóközleményt is kiadott az ügyben. A közlemény szerint Nedved üzletszerűen vásárolt és adott el kriptovalutákat, köztük Bitcoint is a LocalBitcoins.com és a Paxful.com oldalakon.

Változatos történetekkel csaltak ki pénzt az áldozatoktól

A férfi 2017 és 2019 között tevékenykedett, olyan csalóknak dolgozott, akik romantikus történetekkel és nyereményjátékokkal csaltak ki pénzt sebezhető személyektől. A szerelmi történetes átverésnél arra vették rá az áldozatokat, hogy külföldre küldjenek pénzt olyan személyeknek, akiket jövendőbeli párjuknak gondoltak. A nyereményjáték átverésnél pedig az áldozatoknak egy nagy lottónyeremény vagy kormányzati pénzsegély átvételéhez kellett az adminisztrációs díjak fedezéséhez pénzt átutalniuk. Nedved annak ellenére, hogy tudta, hogy az ügyfelei csalás áldozatai, Bitcoint adott el nekik, hogy aztán az áldozatok saját maguk tudják a pénzt külföldre küldeni a csalóknak.

Egy esetben például Nedved egy 78 éves áldozatnak segített, hogy Bitcoint tudjon küldeni a potenciális férjjelöltnek, aki Jonathan G.-nek, egy olajvállalat tulajdonosának adta ki magát. Az áldozat nem ismerte személyesen Jonathan-t, mindössze közösségi médián keresztül tartották a kapcsolatot. Az áldozat azonban így is beleszeretett a férfiba és beleegyezett a jövőbeli házasságba. A férjjelölt aztán egy hazugsággal pénzt csalt ki az áldozatból, azt állította, hogy egy baleset miatt sürgősen pénzre, méghozzá Bitcoinra van szüksége a vállalkozásához. Mivel az áldozat még sohasem vásárolt korábban kriptovalutát, Nedved segítségét kérte a tranzakció lebonyolításához. 2018 június 25-én az áldozat egy csekket nyújtott át Nedved-nek, hogy körülbelül 100 ezer dollár értékben Bitcoint vásároljon. Majd pár nappal később Nedved és társa újabb 40 ezer dollárt vett át az áldozattól.

Nedved és tettestársai összesen 630 ezer dollár értékű készpénzt váltottak Bitcoinra annak tudatában, hogy a pénz csalásból és más illegális tevékenységekből származik. Nedved-et csalásban és pénzmosásban való bűnsegédlet vádjával állították bíróság elé, amiért akár 20 év börtönbüntetést és pénzbírságot kaphat.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.