Egy amerikai vállalat a szénhamu felhasználásával bányászik Bitcoint

A Bitcoin bányászatához szükséges hatalmas mennyiségű energiaszükséglet állandó vita tárgyát képezi. Sokan felteszik a kérdést, hogy a digitális eszközök előállításához szükséges energiafelhasználás miatt megéri-e egyáltalán a kriptovalutákkal foglalkozni, ha figyelembe vesszük a hozzá kapcsolódó potenciális környezeti problémákat. Egy nyugat-pennsylvaniai vállalat viszont azt állítja, hogy felfedezték azt a módszert, amellyel a kriptovaluta bányászatot a környezetük megtisztítására fordítják majd.

A Stronghold Digital Mining (NASDAQ: SDIG) a szénerőművekből származó több évtized alatt összegyűjtött hulladékot felhasználva termel energiát, amely több száz szuperszámítógépet működtet, amelyek Bitcoin bányászattal foglalkoznak.

A Stronghold vezérigazgatója, Greg Beard így nyilatkozott:
“Maga a Bitcoin bányászhálózat a világ legnagyobb decentralizált számítógépes hálózata, és nagyon energiaigényes. Így a Bitcoin bányászat és az erőmű együttes működtetésének nagyon sok előnye van.”

szénhamu Bitcoin bányászat

Hogyan használják fel a hulladékot a Bitcoin bányászatához?

A szén elégetésének mellékterméke a szénhamu néven ismert anyag. Ez a talajvízbe szivároghat és károsíthatja a felszíni vizeket, mivel rákkeltőnek minősülő nehézfémeket tartalmaz. A vállalat a szénhamut egy szomszédos bányából gyűjti össze, és egy hulladékszén-feldolgozó üzemben dolgozzák fel, amely a Stronghold tulajdonában és üzemeltetésében van. Ezt követően a szénhamut elválasztják a többi hulladéktól, majd összezúzzák, és egy kazánházba szállítják, ahol elégetik, hogy energiát termeljenek belőle, amelyet a cég Bitcoin bányászati üzemének működtetésére használnak.

“Szerintem ez egy tökéletes niche szegmens a kriptó számára” – vélekedett Bill Spence, a Stronghold Digital Mining társelnöke.

A Bitcoin bányászat energiafogyasztása és környezeti hatása körüli viták ellenére a Finbold egy 2022. január 25-én közzétett tanulmányban bemutatta, hogy a BTC 2021-ben a világ szén-dioxid (CO2) kibocsátásának mindössze 0,08%-áért felelős csak. Ez azt jelenti, hogy a hálózat energiafelhasználását kritizáló hangok elég túlzónak tűnnek.

Egyre több alternatív energiaforrást használnak a bányászathoz

A digitális eszközök népszerűségének növekedésével egyre több magánszemély bányászik Bitcoint nem hagyományos módszerekkel. Egy kriptorajongó nemrégiben épített egy 6 kW-os, napenergiával működő Bitcoin bányászgépet.
Tavaly pedig egy történelmi new york-i erőmű a Bitcoin bányászatához használja fel a megtermelt a felesleges energiát az értékesítés helyett.