Egy anomália miatt kiesés volt a hétvégén a Cardano blokkláncon

A jelek szerint egy anomália miatt a Cardano csomópontjainak mintegy fele lekapcsolódott és újraindult a hétvégén, a kiváltó okot még vizsgálják.

A Cardano stake pool üzemeltetői (SPO – stake pool operator) és a felhasználók is arról számoltak be, hogy a hálózat node-jainak legalább a fele rövid időre leállt a hétvégén.

A Cardano blokklánc mögött álló fejlesztővállalat, az Input Output Global a Telegram SPO-ján megosztott január 22-i bejegyzés szerint egy anomália miatt a Cardano csomópontok 50%-a lekapcsolódott és újraindult.

Kiesés a Cardano blokkláncon

Úgy tűnik, hogy ezt egy átmeneti anomália váltotta ki, amely két reakciót okozott a csomópontoknál. Néhányan leváltak egy peer-ről, mások kivételt dobtak és újraindultak.” – magyarázta a poszt a hirtelen jött megszakadást.

A pillanatnyi leállás ellenére a Cardano hálózata külső beavatkozás nélkül helyreállt. Ahogy a bejegyzésben kifejtették, “az ilyen felmerülő problémákat figyelembe vették a csomópontok tervezésénél és a konszenzusnál, és a rendszerek most pontosan az elvárásoknak megfelelően viselkedtek“.

Az anomália során, amely a 8300569 és 8300570 blokkok között történt, a blokkok előállítása a beszámolók szerint folytatódott. Viszont néhány percig nagyon lelassult a teljes folyamat. De annak a “hatása alacsony volt, hasonlóan a normál működés során előforduló késésekhez”.

A csomópontok automatikusan visszaálltak

De a legtöbb csomópont automatikusan helyreállt, a választott SPO-tól függően.

A cikk megírásának időpontjában az anomália és az ebből eredő node-ok lekapcsolódásának és újraindításának kiváltó okát még vizsgálják.

“Most még elemezzük ennek az anomáliát okozó folyamatnak a kiváltó okát. A rendszeres monitoring eljárásaink mellett további részletesebb logolást állítottunk be.” – áll a hivatalos közleményben.

Tom Stokes, a Node Shark társalapítója és a Cardano egyik SPO-ja egy január 22-i bejegyzésében arról számolt be, hogy a felsorolt csomópontok több mint fele érintett volt.

Megosztott egy grafikont is, amelyen látható, hogy a hálózat szinkronizáltsága 100%-ról valamivel 40% fölé esett több mint 300 node esetében.

Kiesés a Cardano blokkláncon

Stokes diagramja szerint a hálózati szinkronizáció a csökkenés után 87% körüli szintre állt vissza, de nem tért vissza azonnal a korábbi 100%-os szintre.

Egy másik SPO hasonló problémákról számolt be egy január 22-i bejegyzésében. Viszont az is állította, hogy “néhány SPO nem tapasztalta meg ezt a negatív hatást”.