Egy ausztrál programozó létrehozta az első NFT torrent oldalt

Egy ausztrál szoftverfejlesztő létrehozta a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) online tárházát ‘The NFT Bay’ néven. Az adattárház az NFT-k JPEG verzióit tartalmazza, nem magát a blokklánc-védett tokeneket.

Geoffrey Huntley, az ausztráliai Adelaide-ben lakó programozó csütörtök késő este indította el az archív adattárat. Az oldal több mint 17.96 terabájt archív NFT token másolatot tartalmaz, és mindössze pár óra leforgása alatt már 1.2 millió online látogatója volt a weboldalnak.
Az oldal elrendezése és logója nagyon hasonlít a The Pirate Bay torrent weboldalhoz, ahonnan a felhasználók kalózfilmeket, videojátékokat, zenét és egyéb médiát tölthetnek le. Ezen az oldalon azonban a kasszasiker filmek letöltése helyett a felhasználók az NFT-k JPEG-másolatát tölthetik le.

Az ausztrál programozó nyilatkozatában szkeptikusan azt mondta, hogy a csínytevésnek művészi célja van, és „oktató művészeti projektként” tartja számon munkáját. A célja az, hogy hogy az emberek megértsék és átgondolják, mit vásárolnak valójában „az NFT művészeti alkotások vásárlásakor”.

Habár Huntley elismeri, hogy a web3 koncepciója nagyon sok lehetőséget kínál, mégis azt gondolja, hogy a mögöttes technológia ‘nem annyira’ kiforrott még.
A programozó azt magyarázta, hogy az átlagember félreérti, mi az NFT, és azt hiszi, hogy magát a JPEG képet vásárolja meg, nem a hozzá tartozó egyedi blokklánc által védett tokent. Hozzátette: „A csalók aztán kihasználják az ismeretek hiányát és ennek a technikai adottságnak a hiányát, ami nagyon helytelen.

A képet nem tárolja a blokklánc, és az általam látott képek többsége web2-es tárhelyen van tárolva, ami valószínűleg egyszer 404-es hibára fut. Ez azt jelenti, hogy az NFT-k bármikor elveszhetnek.” A 404-es hibaüzenet azt informatikában azt jelenti, hogy egy oldal vagy fájl nem található.

NFT torrent

Nem mindenkinek tetszik az NFT torrent oldal

Steve Mitobe, a WestCoastNFT fejlesztési ügynökség vezérigazgatója és alapítója nem ért egyet a programozó véleményével. Szerinte “a legtöbb NFT szabvány szerint egy decentralizált hálózati tárolási technológiát alkalmaz, ilyen például az IPFS vagy az Arweave.”

Az IPFS az InterPlanetary File System rövidítése, amely egy peer-to-peer hálózat adatok elosztott fájlrendszerben való tárolására és megosztására. Az Arweave egy globális állandó tárolási megoldás, amely hozzáférés-igazolási technológiát alkalmaz.

Mitobe hozzátette: “Ezen rendszerek használatával a metaadatok és a képek helyreállíthatók vagy állandóak, és nem függenek egyetlen rendszertől, így elkerülhetőek a 404-es hibák. Úgy gondolom, hogy Mr. Huntley téved abban, hogy azt feltételezi, hogy a web3 csak a blokkláncból áll a maga teljességében. A Web3 infrastruktúra valójában sok különböző részből áll, beleértve a peer to peer tárolórendszereket, például az arweave/ipfs-t. A blokklánc csak egy része.

Ennek ellenére sok úgynevezett „jobb kattintó” és NFT-szkeptikus dicsérte a projektet a közösségi médiában. Egy egyesült királyságbeli szoftverfejlesztő, Dress Hess ezt írta a Twitteren: „Sokkal inkább, mint bármi más, amit láttam vagy olvastam eddig, ez a torrent végül megcáfolhat bárkit attól az elképzeléstől, hogy az NFT-kben mekkora érték van.”

Huntley bérelt egy szervert 40 terabájt tárhellyel a projekt futtatásához, ami jelenleg havi 200 ausztrál dollárba (145,5 USD) kerül neki. “A webhely remekül dübörög, annak ellenére, hogy óriási érdeklődés van az oldal iránt” – mondta.

Huntley minimalista életstílusban egy furgonban él Ausztráliában. Ő állt az első eSport verseny mögött Ausztráliában, és korábban számítógépes játékhálózatokat működtető vállalkozása volt, mielőtt úgy döntött, hogy egy egykerekűvel bejárja a világot.