Egy bank véletlenül 57 milliárd forintnyi fontot utalt ki 75 ezer számlára

December 25-én a Santander bank tévedésből 75 000 magánszemély és vállalat számláján írta jóvá tévesen az összeget.

Britek tízezrei kaptak váratlan és minden bizonnyal örömteli karácsonyi ajándékot december 25-én. A Santander bank, amely az azonos nevű spanyol csoport tulajdonában van ugyanis véletlenül 130 millió fontot (nagyjából 57 milliárd forint) utalt ki 75 000 embernek. Mivel a pénzre a fogadó felek nem voltak jogosultak, így azt vissza kellett fizetni a küldő számlákra.

A probléma viszont az, hogy sok átutalás nem a Santandernél, hanem más bankoknál lévő számlákra került, így a pénz visszautalása nem lesz olyan egyszerű és gyors, mint ahogyan azt a Santader hitte. Ha ehhez hozzávesszük az ünnepeket, amikoris a bankok zárva vannak, elképzelhető, hogy a számlatulajdonosok csak az újév első napjaiban kaphatják vissza a tévesen kiutalt összeget.

A hibát az okozta, hogy a banknál vezetett kétezer különböző számláról véletlenül kétszer utalták el ugyanazt az összeget. Azt még nem tudni, hogy emberi hiba vagy számítógépes hiba történt-e, de az biztos, hogy a második utalás is azt adott számla tulajdonosát terhelte, nem pedig a Santadernek a tartalékaiból lett levonva.

“Egyetlen ügyfelünk sem veszített egyetlen fontot sem, még egy pillanatra sem”nyugtatta meg a bank szóvivője azt a kétezer céget, akinek a számláját megcsapolták.

A problémát bonyolítja, hogy az ünnepek alatt az emberek hajlamosak ész nélkül költekezni, főleg online, ha az üzletek zárva vannak, így könnyen elszórhatják azt a pénzt is, amit pluszban kaptak. Az még nem világos, hogy a különböző bankok, köztük a Barclays, a NatWest és a HSBC mit fognak tenni, ha ügyfeleik már felhasználták a jogosulatlanul kapott pénzt, és azok visszaszerzése érdekében a számlájukat a pénzintézetek mínuszba terhelik, vagy büntetőkamatot számolnak fel.

További érdekes cikkeink: