Egy Harvard-kutatás bitcoin vásárlásra buzdítja a kormányokat

A világ egyik legjobb egyetemének, az amerikai Harvardnak az egyik ötödéves PhD hallgatója nemrégiben egy tanulmányban javasolta a központi bankoknak és kormányoknak, hogy tartsanak bitcoint. Szerinte a jelenlegi helyzetben ennél nincs is jobb módja a szankciók okozta hatások leküzdésének. Ez azért felkavarta kissé az állóvizet a közösségben. És valószínűleg enélkül nem is hallottunk volna erről az elemzésről.

A szankciók ellen a bitcoin jó megoldás lenne

A szankciók hatásainak elkerülése különösen érzékeny kérdés lett például Oroszország számára. Az orosz gazdaság a legóvatosabb becslések szerint is 6%-ot fog zsugorodni a szankciók következtében. Nem is csoda tehát, hogy az orosz központi bank és a pénzügyminisztérium mindent elkövet, hogy a virtuális fizetőeszközöket használja a határon átívelő pénzügyi tranzakciók lebonyolítására. Viszont a dokumentumot készítő Matthew Ferranti rávilágít arra is, hogy a kriptovaluták világa egyáltalán nem olyan decentralizált, mint azt sokan gondolják. Hiszen még márciusban a Coinbase, a Gemini és a Binance kriptotőzsdék is vállalták, hogy minden tranzakciót jelentenek, ami kapcsolódik orosz szervezetekhez vagy magánszemélyekhez.

Ferranti szerint ezért leginkább a szankcióktól sújtott államoknak kellene digitális pénzeszközöket a mérlegükbe tenniük mielőbb. Hasonlóan mondjuk El Salvadorhoz. A kis közép-amerikai ország nagyjából 3000 BTC-t birtokol jelenleg. Miközben azért elég komoly szankciók is sújtják az Egyesült Államok részéről. A tanulmány kiemeli, hogy a legtöbb ilyen érintett ország még nem ébredt rá, hogy nem az arany, hanem a bitcoin a megfelelő út a szankciókkal szemben. Természetesen a PhD hallgató azt is hangsúlyozta, hogy a diverzifikáció a lényeg. Hiszen a bitcoin nagyon volatilis, tehát a legjobb az, ha arany és bitcoin is van egy kormány portfoliójában.