Egy kriptomilliárdos non-stoppá tenné a részvénykereskedést

Egy mindössze 29 éves kriptovaluta milliárdos, Sam Bankman-Fried megújítaná a részvénypiaci kereskedelmet, különböző derivatív ügyleteken és tokeneken keresztül, melyek használatával a kriptovalutákhoz hasonlóan a legtöbb részvénnyel is éjjel-nappal lehetne kereskedni, az év minden napján, a világ bármely pontjáról.

A Bankman-Fried által alapított és irányított FTX online kripto tőzsde már most is kínál tokeneket néhány olyan cég részvényeire, mint a Tesla vagy a GME, amelyeket normál kereskedési időn belül a Német CM-Equiti AG befektetési vállalaton lehet a részvényekre beváltani, majd potenciálisan eladni is a részvényeket.

Az FTX az innovatív megoldások mellett annak is köszönheti kiemelkedő népszerűségét, hogy Bankman-Fried a kezdetektől eltökélt maradt azon célja mellett, hogy a bevételek 1%-t jótékony célokra adományozzák. Az altruista kezdeményezéseken kívül, sokak számára az a tény, hogy a szervezet az amerikai állami szervek hatáskörén kívül üzemel, még a Coinbase-nél is vonzóbbá teszi.

Szkeptikusok szerint azonban, nemkülönben a kriptovalutáktól, ezek a részvény alapú tokenek is teljesen új elgondolásnak minősülnek és fontos a megfelelő óvatossággal kezelni őket. Lee Reiners, az amerikai Duke University pénzügyi kutatója egyenesen úgy fogalmazott:

Ezek nagyon képlékeny és néha nehezen átlátható eszközöknek tűnnek. Nagy a veszélye, hogy ez az egész egyszer csak összeomlik, vagy valamilyen pénzügyi botránnyá alakul, akkor pedig az FTX és Bankman-Fried is bajban találhatja magát mind az amerikai pénzügyi felügyelettel, mind az amerikai hatóságokkal szemben.” (Értsd: Bankman-Fried hosszú-hosszú időre börtönbe kerülhet, ha balul sül el a dolog)

Az is kérdés persze, hogy problémák felmerülése esetén mekkora védettséget ad az FTX-nek, hogy az Amerikai Egyesült Államokon kívül működik, hiszen a közelmúltban a BitMex alapítói ellen is hajtóvadászatot indítottak az amerikai hatóságok miután kétes üzletekbe keveredtek, melynek hatására végül kénytelenek voltak önként feladni magukat.

Az FTX egyébként naponta mintegy 10,7 milliárd dollár értékű kriptovaluta tranzakciót kezel, ami több mint négyszerese a nemrég tőzsdére vezetett Coinbase oldalán gazdát cserélő 2,6 milliárd dollárnyi érmének.

Sam Bankman-Fried vagyonát a Forbes magazon több mint 8 milliárd dollárra becsüli, melyet szinte kizárólag kriptovalutákkal kapcsolatos üzleteken keresztül szerzett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.