Egy olasz középiskola blokkláncon adja ki az érettségi bizonyítványokat

Az Istituto Superiore Mario Ciliberto – A. Lucifero Crotone-ban, Olaszországban található szakközépiskola Ethereum blokkláncon fogja kiadni az idei érettségi bizonyítványokat. 

A középiskola még június első hetében állapodott meg a milánói Blockchain Italia nevű vállalattal, mely az innovatív mentalitású intézmény számára a technikai hátteret biztosítja. Mivel a koronavírus-járvány miatt az iskolák egész Olaszországban zárva maradtak, így remek alkalom nyílt arra, hogy azonnal ki is próbálják a technológiát. A blokklánc cég és az iskola között köttetett kollektív szerződést is digitálisan írták alá a Dedig közjegyzői platform multisignature funkciójának segítségével. Ezt a tranzakciót az Algorand blokkláncán rögzítették, ami nyilvánosan elérhető az app.dedit.io/verification/f607f281b73dd4b3cb53ddf083c38fa8c28e94721a6b93264c388994b3de22ae oldalon.

A blokklánc közjegyzői nyilatkozatával a regisztrálók átláthatóak és megsemmisíthetetlenek, míg a digitális aláírások igazolják a szerződés valódiságát.

A Blockchain Italia egy fintech vállalat, mely a blokklánc technológiára szakosodott. Célja az üzleti folyamatok optimalizálása digitális megoldásokon keresztül.

A Blockchain Italia vezérigazgatója, Pietro Azzara azt nyilatkozta a középiskolával kötött megállapodással kapcsolatban:

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Mario Ciliberto – A. Lucifero középiskola technológiai partnerei vagyunk, és hogy részesei lehetünk Olaszország első ilyen kezdeményezésének. Biztosak vagyunk benne, hogy más iskolavezetők is alkalmazni kívánják a nyilvános blokkláncot, például bizonyítványok és diplomák hitelesítéséhez. Meggyőződésem az, hogy a közigazgatás nagyban profitál majd az innovációból, amelyet ezen technológiák széles körű alkalmazása eredményez ”.

Ez a példa is azt mutatja, hogy az olyan időszakban, amikor a személyes konktaktus nem lehetséges sem áll meg az élet. A blokklánc technológia nemcsak a privát szférában, hanem a közigazgatásban, az oktatásban is óriási segítség lehet, hiszen nem kell fizikai jelenlét ahhoz, hogy szerződést köthessünk, hivatalos dokumentumot bocsássunk ki. A bizonyítványok Ethereum blokkláncon történő rögzítésével pedig biztosítható mindezek hitelessége is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük