Digitális állam? Megsemmisülés szélén lévő szigetország a metaverzumra költözne

Az emelkedő vízszintek miatt a csendes-óceáni Tuvalu szigete az ország digitális változatának létrehozását tervezi, hogy így őrizze meg történelmét és kultúráját.

A Web3 technológia segítségével a Csendes-óceán déli részén található Tuvalu egy digitális társadalmat szeretne létrehozni. Az ország külügyminisztere, Simon Kofe (képen) még november 15-én a COP27 klímacsúcson nyilatkozta, hogy keresik az alternatív módokat arra, hogy megvédjék az ország örökségét a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéstől. Az egyik ilyen mód egy metaverzumban létrehozott digitális állam.

A videokonferencia keretében Kofe kihangsúlyozta: “Mivel a földünk eltűnik, nincs más választásunk, mint hogy a világ első digitális nemzetévé váljunk”.

Kofe elmondása szerint dagálykor az ország 40%-át már így is víz borítja, és az előrejelzések szerint az évszázad végére teljes mértékben víz alá kerül.

Tuvalu metaverzumra költözésével az ország válhat az első digitális állammá. Kofe szerint az ország földje, óceánja és kultúrája a legértékesebb vagyona, és bármi történjék is a fizikai világban, ezek “biztonságban” lesznek a felhőn is.

“A hozzánk hasonló szigetek nem fogják túlélni a gyors hőmérséklet-emelkedést, a tengerszint emelkedését és az aszályokat, ezért virtuálisan fogjuk újrateremteni őket.”

A koncepcióval mind államjogi, mind társadalomszervezési minőségében érdekes kérdéseket fog felvetni, ha Tuvalu valóban kikiáltja a digitális államát, de szerencsére nem lesz az egyetlen állam, amely így dönthet. Például Barbados már nagykövetséggel is rendelkezik a Decentraland platformon, illetve egy ausztráliai bennszülött törzs szintén tervbe vette, hogy az év elején nagykövetséget nyit a metaverzumban.

Más országok is érdeklődnek a metaverzum iránt, amire jelen pillanatban még egységes definíció sincs. Például Norvégia nemrégiben nyitotta meg szövetségi adóhivatalának kirendeltségét a metatérben, hogy ezzel jusson el a felhasználók következő generációjához. Az Egyesült Arab Emírségek pedig virtuális földön húzta fel a gazdasági minisztériumának új központját.