Egy szóló Bitcoin bányász elvitte a lottót, egyedül sikerült neki a blokkgenerálás

Egy szóló Bitcoin bányász dacolva az esélyekkel, egyedül oldott meg egy Bitcoin blokkot, és ezzel megszerezte a 3,125 BTC értékű blokkjutalmat.

Április 28-án Con Kolivas, a ckpool nevű szóló bányászpool szoftvermérnöke és adminisztrátora az X-en tette közzé, hogy egy bányász sikeresen oldotta meg a Bitcoin blokklánc történetének 282-ik szóló blokkját.

szóló bányász

Hozzátette, hogy a szóló bányász nagyjából 120 PH/s hashráta felett rendelkezett, ami körülbelül 0,12 EH/s-nek felel meg. A heti átlag körülbelül 12 PH/s volt, ami a teljes hálózati hashráta nagyjából 0,02%-a.

A Bitcoin blokkjutalom az április 20-i felezés után 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent a 840.000-es blokknál. Ez azt jelenti, hogy a kibányászott 841 286-os blokk körülbelül 200.000 dollárt ért.

Kolivas megvizsgálta a blokkgenerálás részleteit, és azt a következtetést vonta le, hogy a bányász nemrég váltott át a pool bányászatról. “Feltehetően azért, mert már nem térül meg az áramköltsége a felezés után ” egy szóló blokk megoldásának esélye szempontjából, vagy pedig “időnként nagy mennyiségeket hasheltek/béreltek szólóban”.

A szóló bányász ritka mint a fehér holló

Ez a teljesítmény azért figyelemre méltó, mert egy érvényes blokk bányászata szólóban rendkívül ritka esemény, talán egy lottónyereményhez hasonlítható. Olyannyira ritka, hogy a Bitcoin 14 évvel ezelőtti alapítása óta előállított 841 300 blokkból mindössze 282 alkalommal fordult elő.

A Bitcoin bányászatához a résztvevőknek igen nagy teljesítményű számítási erőforrásokat kell bevetniük a következő blokk megoldásához és a hálózathoz való hozzáadásához.

A BTC árfolyamának növekedésével azonban a bányászat népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. Ez a versenyképesség (az úgynevezett nehézség) és a hashráta (hálózati lóerő) növekedését eredményezte. Ez azt jelenti, hogy szinte lehetetlen egyedül megoldani egy blokkot.

A legutóbbi szólóban bányászott blokk generálása április 5-én történt, néhány héttel a felezés előtt. Akkor egy szóló bányász 7 PH/s hashráta mellett oldotta meg a 837,814-es blokkot, és akkoriban körülbelül 422 750 dollár jutalmat kapott érte.

hashráta

A BitInfoCharts szerint az átlagos hálózati hashráta jelenleg 618 EH/s, miután április 23-án elérte a 728 EH/s-os rekordot. Az elmúlt 12 hónap során több mint 90%-kal nőtt, ami még kivételesebbé teszi a legutóbbi szóló bányászati teljesítményt.