Egy token készen áll arra, hogy legyőzze a második legnagyobb kriptovalutát

A Tron készen áll arra, hogy felvegye a versenyt a második legnagyobb kriptovaluta, az Ethereum bevételi dominanciájával.

Verseny a második legnagyobb kriptovaluta címért

Míg az Ethereum 2,73 milliárd dollárnyi díjbevételt generált az elmúlt évben, a hálózat a jelek szerint csak 1,65 milliárd dollárt tud majd beszedni a következő 12 hónapban. A Tron ezzel szemben készen áll arra, hogy felvegye a versenyt a Ethereum bevételeivel.

Míg az Ethereum jelenleg az éves díjbevétel alapján vezeti a web3 szektort, a közelmúltban a gas árak összeomlása miatt a Tron elkezdett felemelkedni.

A Lookonchain adatai szerint az Ethereum hálózat 2,73 milliárd dolláros bevételt termelt az elmúlt 12 hónapban. Ezzel megelőzte a Bitcoint is 1,30 milliárd dollárral, a Tront pedig 459,4 millió dollárral. Az Ethereum a bevételek alapján a kilenc legnagyobb blokklánc által felhalmozott díjak 53,5%-át tette ki. A második helyen a Bitcoin 25,5%-ot hozott, ezt követi a Tron 9%-kal.

Mivel azonban az Ethereum gas díjai a közelmúltban több éves mélypontra zuhantak, úgy tűnik, hogy az Ethereum most még lejjebb csúszhat a rangsorban.

A TokenTerminal elmúlt 30 napján alapuló évesített adatok szerint az Ethereum jó úton halad ahhoz, hogy éves szinten 1,65 milliárd dollár legyen a gas bevétel. Ezzel az Ethereum a második helyre kerülne a Tron mögé. Ami a következő 12 hónapban 1,72 milliárd dolláros díjakat halmozhat fel.

Míg a Bitcoin bevétele 12 hónap alatt várhatóan 1,17 milliárd dollár lehet, a kéthetes díjak évesített összege mindössze 450 millió dollárt tesz ki.

Csökkenő gas díjak az Ethereumon

Az Ethereum gas díjai március óta csökkennek. Az Etherscan szerint az átlagos napi gas árak a március 5-i 98,7 Gwei-ről a mai napra 88%-kal 11,6 Gwei-re zuhantak.

A Dune Analytics adatai azt is mutatják, hogy az átlagos gas árak június 29-én és június 30-án 3 gwei alá süllyedtek, ami 2016 óta a legalacsonyabb szint.

A gas árak esése egybeesett az Ethereum Dencun frissítésének aktiválásával. Ez jelentősen csökkentette a Layer 2 megoldások tranzakciós költségeit azáltal, hogy a nagy gas fogyasztású adatcsomagokat új objektumokra (blobokra) cserélték.

A GrowThePie adatai felfedték, hogy a 2. rétegű hálózatokkal kapcsolatos költségek – amelyek tranzakciókat küldenek az Ethereum főhálózatára véglegesítésre – nagyságrendekkel csökkentek a frissítés életbe lépése óta.

Míg a legjobb L2-k, köztük az Arbitrum, az OP Mainnet, a ZkSync Era és a Base március 5-én 262 000 és 601 000 dollár közötti mainnet díjat fizetett, a hálózatok most néhány száz és 3 000 dollár közötti összeget fizetnek csak.

Az alacsony díjak megkönnyítik az életet a felhasználók számára, hogy belépjenek az Ethereumba. Azonban a tendencia veszélyezteti az Ethereum deflációs narratíváját. Az Ultra Sound Money szerint a tranzakciós díjak miatt elégetett Ether mennyisége is zuhan, így az Ethereum készlete körülbelül havi 50 000 ETH-val növekszik.

A Tron-aktivitás erősödik

Ezzel szemben a Tron díjbevétele ugrásszerűen növekedik, mivel egyre több felhasználó veszi igénybe a hálózatot az alacsony költségű stabilcoin átutalások eszközeként.

Brevan Howard 2023. novemberi tanulmánya szerint hetente több mint 2,4 millió pénztárca kommunikál az USDT-vel a Tronon, míg az Ethereumon mindössze 265 ezer. Áprilisban az IntoTheBlock által megosztott adatok szerint a Tron heti USDT mennyisége kétszerese az Ethereuménak. A Lookonchain szerint a napi USDT-forgalom a Tronon 16,9 milliárd dollár volt a múlt héten.

A Tether kínálatának több mint 53%-a, vagyis 59 milliárd USDT jelenleg a Tronon keresztül tranzaktálhat. Ez a Tether szerint 50 milliárd dollárral vagy 44%-kal megelőzi az Ethereumot.

A bitcoin bevételek is visszaestek

Míg a Bitcoin jelentős éves díjbevételt könyvelt el az Ordinals feliratok növekedése okozta blokktorlódások közepette, a díjbevétel a közelmúltban bezuhant, mivel ez a tevékenység jelentősen visszaszorult.

A feliratokat 2023 januárjában vezették be az Ordinals protokoll elindításával. Ez lehetővé tette a felhasználók számára, hogy NFT-szerű eszközöket hozzanak létre úgy, hogy adatokat írnak fel a Bitcoin blokkláncára. Az Ordinals a BRC-20 token szabványt is elhozta, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy helyettesíthető tokeneket írjanak a Bitcoin blokkláncára.

A feliratok népszerűsége megugrott 2024 második és harmadik negyedévében, ami a Bitcoin-tranzakciók volumenének rekordmagasságát a díjbevételek ugrásszerű növekedését okozta. A szektor újjáéledt novemberben. Ez egybeesett a megnövekedett piaci aktivitással a spot Bitcoin ETF körüli hype-pal. Ekkor a bányászok tetemes bevételt tehettek zsebre, azonban a tranzakciók mennyisége februárban ismét vissza nem tért a korábbi szintre.

Áprilisban a Bitcoin díjbevétele rövid időre az eddigi második legmagasabb szintre ugrott, miközben megjelent a Runes (rúnák), a helyettesíthető tokenek létrehozására szolgáló protokoll. Ez a BRC-20-hoz kapcsolódó sok hatékonysági hiányosság leküzdésére törekedett.

A rúnák aktivitásának kezdeti hulláma azonban gyorsan alábbhagyott. A Bitcoin tranzakciók mindössze 24,5%-át teszik most ki az április 20-i 77,3%-hoz képest.

Ennek megfelelően a Bitcoin díjbevétele napi 1 millió dollár közelében stabilizálódott az elmúlt hetekben. Összehasonlításképpen, ez a szám januárban 2 és 10 millió dollár között mozgott.