Mik azok a blob-ok az Ethereum blokkláncon?

Hivatalosan 2024. március 13-án, a Dencun frissítéssel vezették be az Ethereum hálózaton a blob-okat, amelyek egy új típusú adattároló helyet jelentenek. Ezeknek a célja, hogy olcsóbbá és hatékonyabbá tegye a rollupokat.

Az Ethereum közösségen belüli konszenzus szerint az Ethereum skálázásának legjobb módja a rollupok, más néven Layer 2-es hálózatok vagy L2-k. A rollupok skálázásának legjobb módja a blob-ok bevezetése.

A blob-ok előtt, ha az Ethereum egy zsúfoltsági időszakon ment keresztül, ez az összes Layer 2-n végrehajtott tranzakció árát is befolyásolta. A blob-ok bevezetése megszünteti a kapcsolatot az Ethereum torlódása és a Layer 2-es hálózatok tranzakcióinak költségei között.

Mik azok a blob-ok?

A blob-ok egy új adatstruktúrát jelentenek, amelyet az EIP-4844-ben vezettek be az Ethereumon, és amelyet a köznyelvben “proto-danksharding”-ként emlegetnek.

A proto-danksharding a full-danksharding előfutára, és a blob-ok bevezetésével megalapozza azt. Ezt ugyanabban a formátumban teszi, mint ahogyan a full-danksharding bevezetésekor fogják használni, hogy egyszerűsítse a full-dankshardingra való átállást.

A full-danksharding, vagy egyszerűen csak danksharding, egy közelgő Ethereum protokollfrissítés. Az Ethereum core fejlesztői szerint ez lesz az utolsó lépés (egyelőre) az Ethereum valóban skálázható blokklánccá tételében, gyorsabbá és olcsóbbá téve a tranzakciókat.

A proto-danksharding egy lépés a danksharding megvalósítása felé. A proto-dankshardinggal és a blob-ok bevezetésével való kezdés ahelyett, hogy rögtön a teljes dankshardingba ugranánk, csökkenti a hálózat túl gyors drasztikus változtatásaiból eredő kockázatot.

Hogyan működnek a blob-ok?

A blob-ok előtt, amikor a Layer 2-es hálózatnak ellenőriznie kellett a tranzakcióit, a tranzakciókat kötegelték, és elküldték a Layer 1-es hálózatra, azaz az Ethereumra ellenőrzésre. A probléma az volt, hogy miután az adatokat ellenőrizték, azok továbbra is az Ethereum blokkláncán ragadtak, és sok blokkterületet foglaltak el. Ez hozzájárulhat a tranzakciók beragadásához, és az Ethereumot zsúfoltabbá teszi – ami viszont a Layer 2-t is zsúfoltabbá tette.

A blob-ok esetében, amikor az adatokat az Layer 1-es réteghez küldik ellenőrzésre, egy blob-ban küldik el, ami a “Binary Large Object” (bináris nagy objektum) rövidítése. Minden egyes blob 4096 mezőelemet tartalmaz. Mezőelemenként legfeljebb 32 bájtnyi adatot képes tárolni, ami blob-onként körülbelül 75 MB-nak felel meg. Gondolhatsz rá úgy is, mint egy hatalmas adattáblára, vagy egy nagy adathalmazra.

A blob-ok annyiban javítják az adatok ellenőrzésének korábbi módszerét, hogy ha az adatokat egyszer már ellenőrizték egy blob-ban, akkor azok törölhetők. Így az Ethereumra épülő minden egyes rollupból származó tranzakciós adatnak nem kell állandóan az Ethereum blokkláncon maradnia, értékes helyet foglalva.

A blob-ok egy külön blobdíj-piacot bevezető “blob gas” segítségével működnek. A blob gas független az Ethereum mainnet gas díjaitól, vagyis csak maguk a blob-ok használnak blob gázt.

Mi olyan különleges a blob-okban?

Az Ethereum Dencun frissítésével kapcsolatos vicces nevek ellenére komoly előrelépésről van szó. A blob-ok segítenek abban, hogy az Ethereum kevésbé legyen zsúfolt, és olcsóbbá és gyorsabbá teszik a rollupok használatát.

Ennek oka, hogy a blob-okban ellenőrzött adatok a használat után törölhetők. Mint ilyen, nem okoz állapot felduzzadást az Ethereum mainnetjén. Az “állapot felduzzadás” arra utal, hogy minél több adatot dolgoz fel az Ethereum, annál több adat él tartósan a blokkláncán – és annál intenzívebbé válik a hálózat “állapotának” fenntartása.

A blob gas piacnak a meglévő mainnet gas piactól való elválasztása szintén jelentős előrelépés. Mivel a blob-ok külön gas piaccal rendelkeznek, az Ethereumban fellépő torlódások nem befolyásolják őket. A múltban, ha az Ethereumon egy nagy esemény történt, például egy várva várt NFT kiadása, az ezen esemény által okozott torlódás átszivárgott a Layer 2-re, és az ottani tranzakciókat is drágábbá tette. A blob gas piacok elkülönítése a hagyományos Ethereum gas piacoktól megszünteti az Ethereum hálózat torlódása és a Layer 2-es tranzakciós költségek és sebesség közötti összefüggést.

A blob-ok emellett sokkal jövedelmezőbbé teszik a Layer 2-ket. A blob-ok előtt, amikor a gas díjak korreláltak az Ethereum hálózat torlódásával, a Layer 2-k és a rájuk épülő Dappok működési költségei sokkal magasabbak voltak. A tranzakciós díjak csökkentése lehetővé teszi, hogy az fejlesztők és üzemeltetők a költségek töredékéért bonyolult okosszerződéseket vagy termékeket futtassanak.

A blob-ok munka közben

A rollup.wtf onchain adatait vizsgálva láthatjuk, hogy a legmagasabb másodpercenkénti tranzakciókkal rendelkező Layer 2-k többsége már blob-okat használ.

Egy tweetben Jesse Pollak, a Base nevű Layer 2-es hálózat alapítója elárulta, hogy a Dencun után egy egyszerű swap tranzakció költsége a Base-en 0,31 dollárról 0,0005 dollárra csökkent.

Azonban nem minden volt ennyire fényes. A blob-ok a vártnál lassabban haladnak a tranzakcióknak a Layer 1-re történő tényleges átküldésével. A blob-ok új gas piacának létrehozásával sikerült szétválasztani az Ethereum torlódását a rollup tranzakciós költségektől, de maga a gas piac még némi finomhangolásra szorul, mielőtt minden olyan lesz, amilyennek eddig hirdették.

Egy 2024. júniusi példában a blob tranzakciók drágábbak lettek, mint elődjük. De ez annak a jeleként is felfogható, hogy a blob-ok elfogadása még folyamatban van. Remélhetőleg, ahogy az L2-ek egyre hatékonyabban használják a blob-okat, több blokkfejlesztő kezdi elfogadni a blob-okat tartalmazó blokkokat. Ekkor a blob kapacitás nő – a költségek pedig csökkenni fognak.

Vitalik Buterin mindkét kérdéssel foglalkozott egy 2023. márciusi blogbejegyzésben, amelyet nem sokkal a Dencun megjelenése után tett közzé. Ebben Buterin két alapvető területet említ, amelyekre a blob-ok további skálázásához szükség van. “A blob-kapacitás fokozatos növelése, végül az adatelérhetőségi minta teljes víziójának életre keltése 16 MB/helynyi adattérrel”, és “Az L2-ek javítása a rendelkezésünkre álló adattér jobb kihasználása érdekében”.

Tehát bár a blob-ok esetében voltak növekedési nehézségek, ezek nagyrészt előre láthatóak voltak, és a megoldások kidolgozása már folyamatban van.