Egyetlen tweet hatására zuhanhatott be a kriptovaluták árfolyama

Mialatt mi aludtunk, amerikai idő szerint szombat késő délután, feltételezhetően egyetlen tweet hatására több mint 288 milliárd dollárt vontak ki a kriptopiacokról. A tweetben arról írtak, hogy amerikai kormányzati szervek több meg nem nevezett pénzügyi szereplő ellen is eljárást terveznek indítani kriptovalutákkal kapcsolatos pénzmosás miatt.

A posztot egy „FxHedge” nevű Twitter fiók osztotta meg, amely hatására azonnali találgatások indultak az információ hitelességével és egy esetleges, szándékos piaci manipulációs kísérlettel kapcsolatban.

A névtelen forrásokra hivatkozó tweet alatt még a kommentelési lehetőséget is letiltották, de ennek ellenére alig néhány óra alatt a bitcoin árfolyama több mint 10%-t, az ethereum árfolyama közel 15%-t, az XRP árfolyama pedig közel 25%-t esett.

Az ismertebb altcoinok közül különösen durva esést tapasztalt a ZCASH, több mint 35%-kal. A dogecoin mémcoin meglepően jól viselte a nem várt fejleményeket, körülbelül 20%-os pillanatnyi zuhanás után már több mint 10%-t emelkedett az árfolyama.

A rohamos esés után azonnal pozitív irányú korrekció kezdődött, melynek hatására a legtöbb érme a korábbi értékveszteség minimum negyedét, de akár felét is ledolgozta, így a bitcoin árfolyama jelenleg 56,500 dollár körül mozog, az ethereumé 2200 dollár körül, egy XRP-ért pedig 1,4 dollárt kell fizetni.

A legfontosabb kérdés persze az, hogy az információ valódi-e, illetve, hogy történtek-e olyan tranzakciók a tweet kikerülésével egy időben, amelyek igazolhatják egy szándékos árfolyam manipuláció gyanúját. Néhány nappal ezelőtt megmozdultak a Bitfinex támadás során még 2016-ban eltulajdonított érmék, mellyel kapcsolatban bizonyos szereplők már akkor egy lehetséges árfolyam manipuláció veszélyeire figyelmeztettek.

Hogy a következő napokban tovább folytatódik-e az esés, esetleg egy újabb emelkedési hullám jön-e, arról csak találgatni lehet. Amennyiben amerikai szervek valóban nyomozást indítanak több pénzügyi szereplővel szemben kriptovalutával kapcsolatos pénzmosás miatt, úgy kérdéses, hogy további esést láthatunk-e vagy a piac már előre felkészült a lehetőbb legrosszabb forgatókönyvre, esetleg csak egy pillanatnyi öngerjesztő pánikról van szó.

Amennyiben az információ hamisnak bizonyul, vagy egy szándékos árfolyam manipulációra derül fény, abban az esetben az lehet a fő kérdés, hogy az újabban egyre nagyobb érdeklődést mutató intézményi befektetők és nagybefektetők bizalma mennyire inog meg az események hatására a kriptovalutákban.