Újra mozgásban a Bitfinex támadásban érintett érmék

Még 2016 Augusztus 2.-án hackerek sikerrel támadták meg a Bitfinex nevű online kriptotőzsdét, közel 120,000 bitcoint, vagyis jelenlegi értéken számolva több mint 7,5 milliárd dollár értékű érmét zsákmányolva.

A zsákmányolt pénzt azóta számtalan alkalommal ide-oda utalgatták különböző kriptotárcák között, feltehetően egy részét már el is költötték vagy fiat pénzre váltották, azonban egy ideje már nem volt ismert ezekhez köthető tranzakció, egészen mostanáig.

Az érintett érmék most először mozogtak 2020 novembere óta, amire a Whale Alert nevű, nagy összegű kriptovaluta tranzakciók nyomonkövetésére specializálódott szervezet hívta fel a figyelmet, a Twitter fiókján keresztül.

A 63 bitcoin tranzakció során összesen körülbelül 10 ezer, mintegy 620 millió dollár értékű bitcoin került át másik kriptovaluta tárcába. A tranzakciók mérete nagyon változó volt, a legkisebb utalás során 50, a legnagyobb utalás során 1241 bitcoin cserélt gazdát.

Érdekesség, hogy a pénzmozgások pont akkor történtek, amikor a Coinbase részvényeit bevezették az amerikai Nasdaq értéktőzsdére. Az érmék egyébként azért ennyire jól követhetőek, mert már a támadás idejekor ismerté vált azon tárcák listája, amelyek fölött a támadók még 2016-ban sikeresen átvették az irányítást.

Arra, hogy a hackerek célja mi volt a pénzmozgásokkal csak találgatások vannak, egyesek szerint egyszerűen csak valamilyen üzlet keretei között fiat pénzre, vagy egyéb javakra váltották az érmék egy részét, mások szerint valamilyen árfolyammanipulációs kísérlet is meghúzódhat a történések mögött.

A pénzmozgások a bitcoin árának ismételt rekorddöntésével is erősen egybeesnek.

A Bitfinex egyébként tavaly megpróbálkozott 400 millió dolláros (120 milliárd forint) jutalmat ajánlani az ismeretlen támadóknak amennyiben visszaszolgáltatják az ellopott érméket. Mivel a támadók kilétét a mai napig teljes homály fedi, az, hogy ezzel a lehetőséggel miért éltek volna nem világos, hiszen az érintett bitcoinok értéke még a 2020 végén kezdődő árrobbanás előtt is ennek az összegnek a többszöröse volt.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.