Egy ügyvéd tokenizálta a konzultációs idejét

Érdekes kísérletbe kezdett Reuben Bramanathan, blokklánc tanácsadó és volt Coinbase ügyvéd. Egy digitális tokenben reprezentálta a konzultációs idejét.

Bramanathan a múlt héten generált egy Ethereum alapú tokent, amit egy óra konzultációért cserébe  lehet beváltani. A tokent Counsel (CNSL) tokennek nevezte el és kereskedhető az Uniswap decentralizált tőzsdén.

Egy hét alatt 20 CNSL tokent értékesített és kettőt váltottak be konzultációra. A tokenek 35x cseréltek gazdát és 14 címen tárolják. A 20 eladott token több mint egymillió forintot hozott a konyhára (3,976$) az ügyvédnek, aminek 10%-át a GiveCrypto jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel.

A kísérlet nem volt zökkenőmentes. Az egyik legnagyobb problémája az árfolyam ingadozás volt, ugyanis egy hét alatt több mint 65%-ot emelkedett dollárban, 155 dollárról 256 dollárra.

“Habár az árfelfedezés egy fontos előnye a személyes tokennek, de a túl nagy volatilitás nem jó dolog,” írta blogján Bramanathan. “Óvatosan kell menedzselnem a likviditást vagy megkockáztatom, hogy az emberek nem vesznek belőle.”

Adózás szempontjából is necces a tokenizálás?

Ami még rosszabb, hogy a konzultációs idejének tokenizálása adóügyi vonzattal is rendelkezhet (specifikusan az Egyesült Államokról van szó). David Sterry, a Corgi hírhitelesítő platform vezetője arról kérdezte a Twitter követőit, hogy a tokentulajdonosoknak kellene-e nyereségadót fizetniük a token emelkedő árfolyama után.

Bramanathan válasza: “Jó kérdés, nincs rá tiszta válasz. Azzal érvelnék, hogy a beváltása egy meglévő jog gyakorlása, nem pedig vagyonátruházás. Ha fizetsz az ügyvédnek egy biztosítékot és később megemeli az óradíját, de közben vállalja, hogy tiszteletben tartja a régi óradíjat a meglévő ügyfelek számára, akkor van adóköteles nyereség?”

A konzultációs token generálása meglehetősen érdekes kísérlet és nem kell túlságosan élénk fantázia, hogy lássuk, lenne rá kereslet a kriptovaluta piacokon, ha más nem is, de spekulációs céllal. Paul Berg, a Sablier HQ vezetője volt az egyik, aki beváltotta a tokent egy óra konzultációra, és Twitteren azt jelentette, hogy nagyon hasznos volt a tanácsadás.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük